В разгара на летния сезон ще открием, че Европа се радва на туристи от цял свят. Почивката е необходима за намаляването на стреса и отдалечаване от всички технологии. Ново проучване посочва, че европейците пропускат тази възможност, пише Euronews.

Повечето туристически агенции установяват, че повече от 80% от младите хора в европейските страни не почиват. Поколението Z е едно от най-ограничените, когато става въпрос за почивка. 38% от така наречените baby boomers - хората родени между 1946-1964 г. във Великобритания признават, че нямат достатъчно време за почивка, следвани 70% от младото поколение на Великобритания, заставащо на тази позиция.

Във Франция има подобна тенденция, където 55% от бумърите и 82% от поколението Z не могат да намерят достатъчно време. Младите в Германия имат около половин ден повече за ваканция, отколкото предишното поколение. Странното е, че дори те са почивали по-малко през миналата година. Бумърите са оставили около 2.5 дена от тяхната миналогодишна отпуска.

Най-лишените от почивка остават германците - 84% от тях не са взели пълноценна почивка, следвани от французите с 69%. Бумърите са по-активни в правенето на резервации, но поколението Z отделя около 6 месеца между своите ваканции - около 53% от тях живеят по този начин. Причината се крие в страха, че могат да изпуснат нещо важно, предимно на работното място. Германското младо поколение страда от друга фобия - да се вземат важни решения на работното място, докато те са на почивка.

Около 52% от британската млада работна сила е заявила, че се чувства неудобно от факта, че някой друг поема тяхната работа. 50% от отпускарите се извиняват, че трябва да излязат в отпуска. 47% от младите изпитват същите проблеми в Германия. Франция регистрира около 50% на вина, когато дойде време за искане на отпуска. Французите са и представители на хората, които разполагат средно с 27.4 дни за почивка, но са използвали 23.7 дни.

Междувременно можем да открием, че всеки 5-ти британец не е ходил на почивка през 2023 г. Британските жени също се лишават от почивка, при това повече от мъжете. Някои от основните причини са, че са заети, спестяват времето за неочакван отпуск или спестяват пари за едно голямо пътуване. 90% от британците подкрепят идеята за 4-дневната работна седмица, за да могат да имат малко повече лично време, по-добро управление на домакинството и най-вероятно за пътуване.