В световен план на всички континенти освен в Европа заболеваемостта нараства за осма поредна седмица, а за пета поредна седмица се увеличава смъртността; повишението спрямо предходния седемдневен период е 8 процента. Въпреки че някои държава затягат мерките, други ги разхлабват.

Пътуването до повечето дестинации остава с PCR тест (или сертификат за ваксинация на някои места), но веднъж стигнали, сте длъжни да се съобразявате с местните противоепидемични мерки. Вижте актуална информация от БТА, световните агенции и официалните държавни сайтове за това къде можете да пиете кафе навън, къде - вътре и кога ще са разрешени и други забавления като басейни, кино и концерти,

Франция

Франция все още е в локдаун с цел да пресече трета вълна на заразата. Правителството в Париж обяви, че на 3 май ограниченията за вътрешните пътувания във Франция да бъдат отменени, а от средата на май ще започне поетапно отваряне на ресторантите и баровете.

Словакия

Словакия обяви, че премахва карантината за влизащите на нейна територия, които са ваксинирани или изкарали коронавируса. Условието е те да могат да докажат документално това, а за останалите продължава да важи задължителната 14-дневна карантина.

Хотелите могат да приемат ограничен брой клиенти, но ресторантите на закрито остават затворени. Хората също така отново могат да пътуват свободно между отделните региони на Словакия.

Португалия

От понеделник, 26 април, Португалия влиза в трети етап от разхлабване на мерките, след като в началото на годината беше тежко засегната от нова вълна на заразата. В заведенията е разрешено да сядат до четирима души на закрито и до шестима на открито, като имат право да работят до 22:30 часа в работни дни и до 1 след полунощ в почивни дни.

Италия

Италия също обяви предстоящо поетапно разхлабване на противоепидемичните мерки. Според изявление на премиера Марио Драги то ще започне от понеделник и ще обхване онези региони на Италия, които са класифицирани като "жълти", тоест с умерено ниво на разпространение на заразата. Разхлабването ще включва възобновяване на присъствените занятия в училищата в подобни райони, както и на пътуванията между тях. Драги обаче не спомена нищо в изказването си за баровете и ресторантите.

Знае се, че от 15 май ще бъдат отворени откритите плувни басейни, от 1 юни - спортните зали, а от 1 юли отново ще има и панаири и изложения, съобщи здравният министър Роберто Сперанца.

Нидерландия

Нидерландският премиер Марк Рюте обяви, че от 28 април започва облекчаване на противоепидемичните мерки. Едно от ограниченията, които предстои да отпадне тогава, е вечерният час, предизвикал размирици, след като беше въведен.

Предвижда се също да се позволи на баровете и ресторантите да могат да обслужват малки групи клиенти. Постепенно предстои да бъдат отворени и висшите училища, а магазините ще могат да допускат по-голям брой клиенти.

Тайланд

В Тайланд властите решиха да затворят баровете, училищата и развлекателните обекти заради рязко увеличение на заболеваемостта. Забранява се и сервирането на алкохол в ресторантите. Въвежда се и вечерен час, който е препоръчителен за гражданите, но е задължителен за обекти като ресторанти, молове и фитнеси, които нямат право да приемат посетители след 21:00 ч.

Гърция

Гърция отложи облекчаването на повечето ограничителни мерки за периода след Великден, като например отварянето на ресторантите и придвижването между отделните региони. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че "хората не би трябвало да пътуват за великденските празници."

Започна приоритетна ваксинация на жителите на островите в подготовка за откриването на туристическия сезон на 15 май.

В началото на седмицата Гърция отмени 7-дневната карантина за граждани на държавите членки на ЕС и на Шенгенското пространство, както и на Великобритания, САЩ, Обединените арабски емирства, Сърбия и Израел, които представят негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди пристигане, или сертификат за ваксинация срещу COVID-19 след изминали 14 дни от поставянето на втората доза. При влизане в страната, гръцките власти на случаен принцип продължават да правят бърз или PCR тест.

Турция

Турция затегна мерките срещу коронавируса през последните седмици заради постоянно влошаване на епидемичната ситуация. Кафенетата и ресторантите са затворени за клиенти и изпълняват само поръчки за вкъщи. Вечерният полицейски час беше изтеглен с два часа по-рано през работните дни на седмицата - от 19 вместо от 21 часа, като важи до 5 ч. сутринта. През уикендите е в сила пълна забрана за излизане, освен със специално разрешение. Туристите и пътниците са изключени от ограниченията. Турция удължи до 31 май изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната, за всички, желаещи да преминат през сухопътните, морски и летищни ГКПП на Турция.

Румъния

Броят на новозаразените с коронавирус намалява и към момента само Букурещ и окръзите Клуж и Илфов са зони, в които се запазват ограниченията за т.нар. "червен сценарий" на разпространение на КОВИД-19. Ограниченията предвиждат забрана на работата на киносалони, театри и концертни зали, забрана на работата на закритите помещения в заведенията (с изключение на тези в хотелите и пансионите за техни гости), забрана на работата на игралните зали. Носенето на предпазни маски остава задължително на всички закрити и открити обществени места.

Дори и да искате да пиете кафе в Румъния, България продължава да се намира в списъка на Румъния с "рискови държави" (или "жълта зона"), за пътуващите от които важат ограничения за пътуване (RT-PCR тест и карантина). Карантина не се налага, ако пътуващите са ваксинирани срещу КОВИД-19 с двете дози (преди поне 10 дни), боледували са от КОВИД-19 през последните 90 дни или престоят им в страната е по-малко от три дни.

Сърбия

Заведенията за хранене в Сърбия остават затворени с изключение на масите на открито, при спазване на нужната дистанция и с капацитет максимум 50 процента и работно време до 22:00 ч. Магазините за хранителни стоки, фризьорските салони и фитнес залите могат да работят до 22:00 ч. Задължително е носенето на маски в затворени помещения, както и в градския транспорт.

Сърбия не изисква отрицателен PCR-тест на влизане в страната от гражданите на България и за пристигащите от Албания, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония и Черна гора.

Северна Македония

Всички заведения в страната в момента са затворени с изключение на кафенетата на летищата в Скопие и Охрид, както и на ресторантите в хотелите, които сервират само на гости на хотела. За българските граждани няма ограничения за влизане на територията на Република Северна Македония.

Словения

В началото на седмицата Словения смекчи ограничителните мерки и разреши събирания на открито с до 100 души, а за пръв път от шест месеца стана възможно в по-голямата част от страната да се седи в градините на кафенета и ресторанти. Обектите обслужват гости на открито от 7 до 19 часа, а персоналът трябва да се тества един път седмично.

От 26 април в Словения ще заработят и хотелите, а ресторантите и баровете в районите с най-ниска степен на зараза ще могат да обслужват клиенти на закрито.

За държавите, които се намират в т.нар. "червен списък", в който е включена и България, за влизане в Словения се изисква негативен PCR тест не по-стар от 48 ч., доказателство за ваксинация или преболедуване на КОВИД-19 преди не повече от 6 месеца. В противен случай се налага 10-дневна карантина.

Хърватия

Терасите на ресторантите и кафенетата в Хърватия работят от 06:00 до 22:00 ч. За влизане в Хърватия са необходими удостоверения за негативен антигенен тест, признати от ЕС, за ваксинация или за преболедуван КОВИД-19.

Черна гора

Черна гора смекчи от началото на седмицата някои от мерките, въведени заради разпространението на новия коронавирус. От 17 април вечерният час в Черна гора е от полунощ, вместо от 22,00 ч., и продължава до 5,00 сутринта. Работното време на магазините бе удължено с един час до 22,00 часа, а на заведенията - до 23,00 часа. В заведенията остава да важи забраната за музика, а консумацията е разрешена само на маси, но не и на барове или на крак.

Остава в сила забраната за междуградски пътувания през уикендите и организирането на забавления за деца и възрастни на открито (лунапарк и подобни).

Кипър

В Кипър продължава да бъде в сила забрана за придвижване от 23:00 до 05:00 часа. Гражданите могат да напускат домовете си само 2 пъти дневно след изпращането на текстово съобщение (SMS) от понеделник до петък и 3 пъти дневно след изпращането на SMS през почивните и празнични дни.