Пътуването по време на пандемия обикновено включва сложни процедури и допълнителни разходи за застраховки и PCR тестове.

Една балканска държава се опитва да спаси туристическия си сезон, като решава повечето от тези проблеми за туристите. 

Правителството на Черна гора реши чуждестранните туристи, които заболеят от КОВИД-19 по време на престоя си в страната, да бъдат лекувани в болница за сметка на държавата, съобщава БТА.

Министърът на икономическото развитие Яков Милатович обяви, че здравните протоколи за туристическия сезон са готови и следващата седмица ще бъдат разпратени на фирмите от туристическия бранш и на чуждестранните посолства в страната.

Протоколите ще бъдат преведени и на английски и руски език.

Здравният министър Йелена Боровинич-Бойович съобщи, че са се постарали да опростят протоколите. Тя добави, че на туристите ще бъде обяснено какво да предприемат, ако почувстват симптоми на КОВИД-19 по време на престоя си, като потвърди, че ако се наложи да бъдат хоспитализирани, лечението им ще бъде поето от държавата.

Ако за завръщането на чуждестранните туристи в родината им е необходим PCR тест, те ще могат да го направят по два начина - безплатно в лабораториите на Института за обществено здраве или срещу заплащане в частни лаборатории, съобщи Боровинич-Бойович.

Открийте своята перфектна почивка в Черна гора тук >>>