С нова заповед на здравния министър се разширява списъкът на страните, след пътуване до които българските граждани подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

Заради смятания за опасен индийски вариант на коронавируса от 19 май временно се забранява влизането в България на лица, пристигащи не само от Индия, но и от съседните ѝ страни - Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, както и на Бразилия и държави и територии в Африка.

Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които подлежат на 10-дневна карантина, от която не е предвидено освобождаване дори и с отрицателен PCR тест.

Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Страните в Африка, за които не важи задължителната 10-дневна карантина след завръщане в България, са посочени в предишна заповед на министъра - Египет, Алжир, Тунис, Мароко, Мали, Нигер, Чад, Судан, Еритрея, Етиопия, Сомалия, Централноафриканска република, Габон, Конго, Нигерия, Бенин, Того, Кот д"Ивоар, Либерия, Сиера Леоне, Гамбия, Сенегал, Буркина Фасо, Южен Судан, Гвинея, Гвинея Бисау и Мадагаскар.

Децата до 5-годишна възраст се връщат в България без PCR тест

Освен това от утре, 19 май, за деца до 5-годишна възраст, които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС, на страните по Шенгенското споразумение, на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, САЩ, Япония, Нова Зеландия, Китай, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Грузия, Украйна, Република Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Русия, Израел, Кувейт, Беларус, Турция, не се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за влизане в България.