Венеция за една бройка не беше включена в списъка на ЮНЕСКО на застрашеното световно наследство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Предложението за вписването на града в този списък беше направено от ЮНЕСКО малко преди италианските власти да забранят преминаването на големи круизни кораби през Венецианската лагуна.

Комитетът на ЮНЕСКО за световното наследство, заседаващ в китайския град Фучжоу, отчете тази забрана, която ще влезе в сила във Венеция на 1 август. Той даде срок до 1 декември 2022 г. на италианските власти да представят нова равносметка за усилията, положени с цел съхранение на екосистемата и на изключителното историческо наследство на Венеция и Венецианската лагуна.

Италианският премиер Марио Драги изрази своето задоволство от решението на комитета.

"Вниманието на света, насочено към Венеция, трябва да остане силно", предупреди на свой ред министърът на културата Дарио Франческини и призова за устойчиво развитие на Венеция и Венецианската лагуна.

От 1 август се забранява влизането в басейна на Сан Марко и в канала Джудека на круизни кораби с тегло над 25 000 тона, с дължина над 180 метра и с максимална височина от 35 метра, или пък чиито емисии съдържат над 0,1 процента сяра. Тези кораби ще трябва да пусках котва на промишленото пристанище Магера, което ще бъде пригодено за целта. По-малки круизни кораби с около 200 пътници ще могат обаче да акостират в централната част на Венеция.

Защитниците на околната среда и на културното наследство твърдят, че големите вълни от преминаването на по-големи кораби допринасят за ерозията на основите на Венеция и застрашават крехката екосистема на лагуната.

Вписването на даден обект в списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО се възприема като повод за срам, въпреки че не е наказателна мярка. Но ако нищо не се направи, за да се променят нещата, то този обект може да бъде дори изтеглен от списъка на световното наследство. В него Венеция фигурира от 1987 г.

Будапеща, подобно на Венеция, също избегна засега включването в списъка на застрашените обекти от световното наследство на ЮНЕСКО, предаде ДПА.

Комитетът на ЮНЕСКО за световното наследство, заседаващ в китайския град Фучжоу, реши да даде отсрочка на Унгария, за да изпълни плана си за управление на своя обект от световното наследство, включващ бреговете на Дунав в унгарската столица, района на замъка и булевард Андраши. Според Комитета заради пандемията Унгария се нуждае от повече време. Въпросът ще бъде преразгледан след една година.

Shutterstock

Комитетът бе заплашил Будапеща с включване в списъка на застрашеното световно наследство заради редица отчетени проблеми, в това число и неспазване на издадени препоръки и строителни дейности, застрашаващи характера на обекта от световното наследство.