Макар храненето на гълъби на площад "Сан Марко" във Венеция да е забранено от повече от 13 години, в колективното съзнание това е едно от най-емблематичните неща, с които се свързва градът наред с гондолите, каналите и тесните улички.

Причината е, че това е традиция, която се е спазвала в продължение на векове.

И ако се чудите как така преди птиците не са били проблем, отговорът е много прост. До 50-те години на миналия век местните редовно ги сервирали на трапезата си.

Но да се върнем в началото.

Откъде води началото си гигантската перната колония във Венеция?

Снимка: iStock by Getty Images

В книгата си "Венеция: Литературен спътник" Иън Литълуд разказва историята на появата на гълъбите във Венеция. Имало традиция на Цветница от базиликата да се пускат гълъби с вързани за краката си тежести, за да не могат да хвръкнат твърде високо. Повечето от тях свършвали на великденската трапеза на дожа, а за птиците, които успеели да избягат, казвали, че са се сдобили с протекциите на Сан Марко. Така година след година още няколко гълъба успявали да се спасят сред куполите на базиликата.

В края на миналия век броят им започнал да се превръща в проблем и властите започнали да търсят решения.

С какво пречат гълъбите на Венеция?

Статуята на крилатия лъв на площад Сан Марко и щетите, нанесени ѝ от гълъбите

Снимка: iStock by Getty Images

Гълъбите създават атмосфера и изглеждат чудесно на снимки, но също така са причина за сериозни проблеми, когато популацията им значително нарасне. Птиците пренасят редица паразити и болести, а гуаното им поврежда историческото наследство на Венеция - особено като се има предвид техният афинитет към мрамора и към мозайките на фасадата на базиликата "Сан Марко".

Освен това, гълъбите търсят калций за яйцата си и кълват мазилката на историческите сгради. Свиват си и гнезда сред орнаментите, по които реставраторите работят с месеци.

Венеция срещу гълъбите: рунд пореден

Туристите продължават скришно да хранят гълъбите и днес

Снимка: iStock by Getty Images

През годините са използвани всякакви методи за прогонване на гълъбите, сред които мрежи, шипове и специални електронни уреди. Повечето от тях през повечето време се оказват безсилни в борбата с пернатите. Междувременно туристите стават все повече и повече. Всеки иска да нахрани гълъбите и така проблемът се влошава лавинообразно.

За първи път е въведена забрана за хранене на гълъбите във Венеция през 1997 г. Тогава районът около площад "Сан Марко" е споменат като изключение заради легендарния си статут.

С течение на времето обаче става ясно, че за да се намали популацията на гълъби, решението трябва да е радикално. Така през 2008 г. се въвежда пълна забрана за хранене на птиците в цяла Венеция и особено на прочутия площад. По това време на площада работят 11 лицензирани продавачи на семена за птици, които остават без работа. В интервю за "Ню Йорк Таймс" един от тях изразява възмущението си по следния начин: "Това е традиция. Все едно да махнат моста Риалто или Моста на въздишките!".

Към онзи момент в града живеят около 140 000 гълъба на фона на 60 000 души, които обитават историческия център на Венеция. Според изчисленията на местните власти почистването на щетите от птиците струва на венецианците средно по 20 евро на гълъб годишно.

Гълъбите днес

Макар продавачите на семена отдавна да ги няма, гълъбите все още са си там, на площад "Сан Марко" в очакване някой турист да изпусне някоя случайна троха. Мнозина нарушават забраната нарочно, други не са чували за правилата. При всички случаи след първата троха гълъбите тръгват след своята жертва също така настървено, както преди 13 години. Може би те също не са разбрали за забраната.

На площада има служители на реда и ако ви видят, можете да минете с всичко то устна забележка до глоба от над 700 евро.