През последните години стана повече от ясно, че Венеция трябва да вземе сериозни мерки, за да се справи с прекалено големия брой туристи, които носят повече вреди, отколкото ползи на Града на любовта.

Затова градът е разработил план, който трябва да влезе в сила от следващия летен сезон, съобщава италианското издание "Ла Стампа".

За да влезе в града, всеки туристи ще трябва предварително да си закупи билет за вход. Цената ще зависи от месеца, като най-скъпо ще е през лятото - 10 евро на турист, а през ниския сезон цената ще е 3 евро за едно влизане.

На всички пропускателни пунктове на града ще има електронни турникети, а тези, които искат да посетят италианския град, ще трябва да резервират отрано. Градът ще обяви дневен лимит на посетителите и няма да се допуска надвишаването им.

Тези, които нощуват в хотели във Венеция, няма да заплащат такса вход за града - те така или иначе заплащат такса нощувка. Жителите на Венеция и техните роднини също ще са освободени от таксата.

Така новият билет се оказва предимно средство за ограничаване на наплива от посетители, идващи от круизните кораби и тези, които разглеждат града само през деня, без да нощуват в него.

В най-активните периоди преди пандемията във Венеция с различни транспортни средства влизат по около 80 000 души на ден. Това доведе до изселването на голям брой местни венецианци, за които градът е труден за живеене с непроходимите улици и високите цени на наемите.

Съществена разлика беше почувствана в първите месеци на пандемията, когато венецианците отново можега да излязат на разходка по улиците, опразнени от липсващите туристи. В каналите се завърнаха лебедите, а мостовете и площадите бяха необичайно празни. 

Заради липсата на сериозни мерки за ограничаване на пагубното влияние на човешките дейности върху културно-историческото наследство на града пък тази година започна обсъждане дали Венеция да не бъде включена в списъка на застрашеното наследство на ЮНЕСКО.