Призрачните градове винаги имат своя особен чар и привличат туристи от цял свят. Подобен туристически феномен най-често се характеризира с изоставени градове или курортни селища, които по една или друга причина, повече не функционират.

Кипър разполага с цял курортен град, докато Украйна предлага на своите гости разходка около град Припят - станал жертва на ядрената централа Чернобил. Подобни градове не са чак толкова често срещани но от съвсем скоро ще открием, че Аржентина има какво да предложи на своите туристи.

Запознайте се с Вила Епекуен - малко курортно селище, което в средата на 70-те години на миналия век, е имало обещаващи амбиции да се превърне в туристическа дестинация за местни и чуждестранни туристи. През 1985 г. градът е залят, след като язовирната стена на езеро Епекуен се пропуква и тонове вода тръгват към малкото селце, заливайки го за следващите 25 години.

С тази тъжна новина, повечето аржентинци се отказват да правят някакви опити за изваждането на града и за спасяването му. През 2010 г. останките започват да се показват над морското равнище, а малко след това водата започва да се отдръпва, показвайки щетите от няколко десетилетия. Единственото, което остава, са основите на къщата и някои дънери. Някогашната слава е изчезнала, но любопитните туристи започват да се увеличават.

 

Вила Епекуен се намира на близо 800 километра от Буенос Айрес. Никога не е бил маркиран като туристическа дестинация след наводнението, но туристите пристигат, след като разбират от местните историята. Повечето социални инфлуенсъри пристигат с камерите си, правят най-различни снимки и популяризират изоставеното градче, но един от интересните обекти е месарницата на града.

Сградата е отворена през 30-те години на миналия век и въпреки бедствието, остава една от най-добе запазените. Гробището на малкото градче също е атракция, макар и камъните да започват да изплуват от почвата след всеки следващ валеж.

Епекуен е създаден като курортно градче и често е привличал гости със своите горещи извори и високо съдържание на сол в езерото. Местните твърдели, че водата може да излекува почти всички проблеми. Тъй като това е уникална архитектура, няколко продукции използват аржентинския призрачен град за снимки.

През 2011 г. пристига и първият оригинален заселник - Пабло Новак. Той успява да изкара старините си и през януари, тази година, умира. Новак не успява да навърши своя 94-ти рожден ден, но е един от последните постоянно жители. Някои вестници го представят като най-самотният човек на света, след като същият отказва да се засели другаде.

Пабло израства тук и отказва да живее другаде, когато водата отстъпва, човекът се връща и осъзнава, че единственият човек и има абсолютно всичко. В началото на 80-те години, градчето има популация от 2000 души и привлича близо 20 хиляди туристи всяка година. Близо 280 магазина работят в града. Пабло разказва пред CNN, че преди 5 години е видял хора, тогава вадите започват да намаляват драстично.

Пабло обикаля доста дълго време сред руините и събира някои артефакти, включително запазен алкохол. Добрата новина е, че намира 20-годишни бутилки с вино и уиски, които са голяма награда. Преди да почине, единственият жител признава, че се е родил тук, видял е как града се възражда и как умира, след толкова много години единственият обитател дори не може да се натъжи.

След смъртта на Пабло, семейството отваря дома му за туристи и позволява на всички да видят как е живял най-самотният човек на света. Къщата се отваря през уикендите в 2 часа следобед за няколко часа. Гостите трябва да пишат на семейството, за да ги посрещне и да разкаже историята. Цената за посещение е около 3 долара.

Вила Епекуен е изоставена, но близките и съседни градове се радват на туризъм, предлагайки минерални басейни, местна кухня и други туристически атракции. Самите планове на Аржентина за възраждането на призрачния град са нулеви на този етап. След смъртта на последния жител, Вила Епекуен остава абсолютен призрачен град.

ИЗБРАНО