От 10 август посетителите на Харманли могат да минат по реставрирания османски мост в града, известен като Гърбавия мост.

Съоръжението е на повече от 400 години и е архитектурно съкровище от школата на най-прочутия османски архитект - Мимар Синан.

Мост от школата на Мимар Синан

Мостът е построен през 1585 г. на река Олудере (днес Харманлийска).

Той е бил част от големите строежи по диагоналния път към Истанбул, където Синан вече е построил няколко моста. За неговите творения е характерно използване на по-мек варовик, който се обработва лесно, а здравината и устойчивостта му се увеличават с времето.

Гърбавият мост през 1930 г. Тогава река Харманлийска още тече под него.

Снимка: Wikipedia

С реставрацията е върнат блясъка и на друга ценна художествена особеност на моста - постаментът-пейка с мраморния надпис, изпълнен в стила "сюлюс джелиси". Надписът е на старотурски и гласи:

"Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка."

Надпис на старотурски на Гърбавия мост в Харманли

Снимка: ПиЕсПи ЕАД

Мостът е бил построен, за да улесни пътя на керванджиите. И до днес в Харманли има останки от кервансарай, за който се предполага, че е построен по същото време като моста. Някога под моста е течала река, а днес коритото е сухо, тъй като реката е отбита встрани.

Мимар Синан е смятан за най-великия османски архитект, творил по времето на трима османски султани - Сюлейман I, Селим II и Мурад III. Дълги години той служи в еничарския корпус, а на 50 години е назначен за главен архитект на Османската империя. Проектитал е над 300 сгради в цялата империя, като сред най-известните му са джамията Сюлеймание в Истанбул, джамията Селимие в Одрин, джамията Баня Баши в София, както и джамията "Коджа Дервиш Мехмед Паша" (днес църквата "Свети Седмочисленици" в София).