Тайланд, една от най-посещаваните дестинации в Югоизточна Азия, прави поредна крачка в облекчаване на процедурата за влизане на чужденци в страната, като от 1 май отпада изискването за представяне на отрицателен PCR тест.

От зимата страната постепенно отменя някои от най-строгите мерки, като няколко пъти промените бяха забавяни заради повишаване на броя на случаите на COVID-19 в страната. От началото на май Тайланд се надява да привлече повече туристи с новите правила.

Според тях ваксинираните туристи ще могат да влизат на територията на страната без изискване за предварително направен PCR тест, като няма да бъдат тествани и след пристигане. Те все пак ще трябва да се регистрират в специалния сайт на Thailand Pass и да имат здравна застраховка с минимално покритие 10 000 долара (досега изискването беше за покритие от 20 000 долара).

След като пристигнат, те ще могат свободно да пътуват навсякъде в страната.

Туристите, които не са напълно ваксинирани, също няма да се тестват преди и веднага след пристигане в страната. Те обаче ще трябва да прекарат първите 5 дни от престоя си в страната под карантина в специален хотел, като на петия ден си направят PCR тест. За тях също важат изискванията за регистрация и здравна застраховка с покритие 10 000 долара.

Ако неваксинираните лица качат в системата на Thailand Pass отрицателен PCR тест, направен до 72 часа от влизане в страната, те ще бъдат освободени от карантина и ще бъдат третирани според правилата за ваксинирани чужденци.