Ваканцията в Европа може да се превърне в истинско предизвикателство, особено с постоянните оплаквания от свръхтуризъм. И ако в момента е трудно да откриете правилното място за пълноценна почивка, то представете си какво изпитание е за хората с аутизъм, пише BBC. В последните няколко години има достатъчно хотели, ресторанти и градове, които са готови да отговорят на изискванията на гости с по-специални нужди.

Реденето по опашки, настаняването в хотели, постоянните викове на тълпата и всички останали социални занимания са натоварващи за обикновения човек, а за човек с аутизъм е особено натоварване от нов вид. Световната Здравна организация посочва, че 1% от децата в света могат да бъдат засегнати.

Симптомите варират и нуждите им като пътници са малко по-специфични. За повече от 20 години, някои организации предлагат различни препоръки и тренировки на персонала. Основната идея е да се предложи правилното отношение към туристи с аутизъм, а данните посочват, че има повече от 300 бизнеса, които получават сертификат за посрещане на туристите.

Дубай и някои градове в САЩ могат да се похвалят с различни атракции, както и правилно отношение към гостите. Най-добрият сайт, който може да посочи правилното място за почивка, носи името Autism Travel и предлага детайлна информация за всички налични курорти. Мястото е перфектно и за туристи, търсещи следващата си почивка. Най-важното е, че лекарите мислят и за атракции, които да отговарят на нуждите на всички гости.

Освен Дубай и Меса в САЩ, туристите могат да се възползват от разходка с влак в Западен Мериленд, образователна морска програма, посещение на зоопарка в Хюстън, който разполага с експерти, готови да направят обиколката значително по-приятна.

Освен хотели и атракции, центърът посочва и най-различни други занимания като разходка с колело в планината, насочване към правилното летище, което позволява по-бързо преминаване и по-малко редене по опашки. Любопитен факт е, че Япония разполага със специален LEGO парк, където децата с по-специални нужди са добре дошли. Очакването на специалистите е, че през следващите години ще има още сертифицирани обекти.