В Помпей, на стените на къщите, при това не само отвън, но и вътре е открита своего рода старинна обмяна на мнения, съобщи КРОСС. Специалистът по класическата античност Ребека Бенефил, от университета във Вашингтон, която вече шест сезона участва в разкопките на града твърди, че за древните римляни, от всички класи, всяка стена е била чат, блог или форум.
Изяснило се е, че римските графити, които са се запазили по стените на Помпей, „законсервирани" от вулканичната пепел на Везувий през 79 година от нашата ера, са били писани и от богаташи, и от бедняци, от знатни велможи и роби. Надрасканите с остър предмет надписи в чуждия дом не са се смятали за признак на лошо възпитание, домакините дори са приветствали подобна дейност.
Стопаните се радвали, когато гостите, дори и случайно преминаващите покрай техните домове, пишели на стените - както отвън, така и отвътре. В основната стая на вила Кастриций, неговите приятели са оставяли на гостоприемния стопанин най-добри пожелания - на стените са изписани остроумни и иронични популярни стихове от онова време. На някои места писането дори е имало състезателен характер.
Изучаването на надписите по вътрешните стени, в кухнята и стаите на прислугата е помогнало на д-р Бенефил да направи интересни заключения. От графитите се прави изводът, че император Нерон е бил доста популярен и любимец на хората, преди да убие съпругата си. Въпреки омразата към него след това, римляните са били повече благодушно настроени към него, отколкото критични.