Ограниченията в пътуванията през последните близо три години се отразиха изключително тежко на туристическата индустрия в целия свят, а сега броят на посетителите се възстановява, но в някои случаи новата вълна от пътници води до съвсем нови проблеми. От Бали до Амстердам, много дестинации вече прилагат мерки за борба със свръхтуризма.

Япония е най-новата страна, която се присъедини към нарастващия списък на туристическите дестинации, борещи се с туристическия прилив. Броят на посетителите в страната за септември тази година достигна 96 % от този за 2019 г., което накара Министерството на туризма да обяви "план за превенция на свръхтуризма".

Той очертава мерки за укрепване на инфраструктурата на Япония чрез увеличаване на броя на автобусите и такситата. Понастоящем транспортните услуги са претоварени от търсенето, особено в районите, които се радват на сезонна популярност, като ски курортите в Нисеко и Хокайдо. Предложено е също така да се увеличат цените на билетите, за да се насърчат пътуванията извън пиковите часове, както и да се създадат нови автобусни услуги специално за туристите.

Като се има предвид, че Токио наскоро беше обявен за най-бързо развиващата се дестинация за дигитални номади, не е изненадващо, че подобряването на инфраструктурата е основен приоритет за Министерството на туризма.

Снимка: iStock by Getty Images

Ведомството очерта и 11 "примерни туристически дестинации", които бяха избрани от експерти от списък с 62 кандидатури. Те са препоръчани, тъй като предлагат нещо различно от гъсто пренаселените японски метрополиси.

Полуостров Ширетоко в източната част на Хокайдо е избран заради природната си красота, докато регионът Хокурику е известен със самурайската си култура. Префектурите Тоттори и Шимане също попаднаха в списъка като родното място на основаването на Япония, както и префектура Нара, известна с изобилието си от ранни императорски дворци.

Всичките 11 дестинации предлагат изключителна природа, история и японска култура. Правителството планира да популяризира и подкрепя районите, за да могат те да обслужват по-добре туристите.