Искате да видите Земята в цялата й прелест от Космоса, но не можете да си позволите главозамайващите цени на Space X и Virgin Galactic? Вълнуващата новина от последните дни може да е за вас. На пресконференция в Токио, беше обявено, че японска компания планира да "демократизира вселената".

Кейсуке Ивая, изпълнителен директор на японската компания за космически разработки Iwaya Giken, и Такаюки Ханасака, старши изпълнителен директор на JTB, представиха двуместна кабина и балон, който според изобретателите може да се издигне на височина 24 км, приблизително средата на стратосферата.

Проектът се разработва повече от 10 години. А сега вече изглежда оптимистично - и първата група желаещи космически пътешественици може да се възхити на Земята от космоса до края на 2023 г. След като проектът е готов за търговска експлоатация, голямата японска туристическа агенция JTB Corp. обяви, че ще подкрепи продажбите.

Космическите балони са достатъчно големи, за да превозват удобно двама души, и се захранват с хелий за многократна употреба - много по-устойчив подход към космическия туризъм от някои от големите играчи в индустрията.

Пътниците няма да се окажат в открития космос, въпреки че на височина 24 км над Земята кривината на планетата ще се вижда ясно през няколкото големи прозореца.

Ако небето е чисто, могат да се наблюдават изкуствени и природни пейзажи. Тази височина отвежда пътниците в сърцето на стратосферата и е два пъти по-висока от средната височина на пътническия самолет, уточнява Conde Nast Traveller.

Пътниците ще останат на максималната височина в продължение на един час, след което ще се върнат обратно на Земята с постепенно спускане.

Първоначално пътуванията с модерния балон ще струват около 170 000 евро. С течение на времето обаче главният изпълнителен директор на компанията Кейсуке Ивая заяви, че планира да намали тази цена до няколко хиляди.

Заявките за пътуване с балон за наблюдение на космоса вече са отворени и могат да се подават до края на август. Първите петима пътници ще бъдат обявени през октомври. Полетите ще се извършват с разлика от една седмица, ако метеорологичните условия позволяват това.