В храмовия комплекс Ангкор Ват в Камбоджа все повече нарастват случаите с малтретиране на маймуни с цел публикуване на видео материал в "Ютюб", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Комплексът Ангкор Ват е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

В един от случаите бебе маймуна се бори и извива, докато се опитва да избяга от мъж, който го държи за врата над бетонна цистерна и го облива с вода.

Властите съобщават, че това е нарастващ проблем, тъй като хората търсят нови начини да привличат онлайн зрители.

"Маймуните би трябвало да живеят в дивата природа, но в днешно време с тях се отнасят като с домашни любимци", каза Лонг Козал, говорител на националния орган АПСАРА, който контролира обекта Ангкор Ват. "Тези хора създават съдържание, за да печелят пари от зрителите в Ютюб, така че това е много голям проблем за нас."

Снимка: iStock by Getty Images

АПСАРА започна разследване заедно с Министерството на земеделието, за да събере доказателства срещу най-сериозните нарушители, които рядко се снимат сами, каза Лонг Козал.

"Ако успеем да съберем доказателства, те със сигурност ще бъдат арестувани", добави той. "Всеки насилник на животни ще бъде наказан."

Ютюб, Фейсбук и други социални мрежи премахват видеоклиповете с подобно съдържание, но десетки други клипове на маймуни, които скачат и играят, остават, генерирайки хиляди гледания и абонати.

Самото заснемане на тези видеоклипове включва много близко общуване с маймуните, което според властите и защитниците на правата на животните създава множество други проблеми както за макаците, така и за хората, посещаващи един от най-популярните туристически обекти в Югоизточна Азия.

Забранено е да се дава храна и вода на бозайниците, тъй като това ги кара да бъдат зависими и съответно все по-агресивни към туристите. Често се случва хора да бъдат ухапани, което е опасно.

Според ютубъра Иум Даро не е имало случаи на физическо насилие и той не вижда проблем в това, което ютюбърите правят, за да си изкарват прехраната.

Друг снимащ разказа, че е започнал да прави клипове с маймуни по време на пандемията Covid-19, след като броят на туристите рязко спаднал и е станало невъзможно да се издържа като шофьор.