Нидерландия обяви нови правила за влизащите в страната чужденци, които влизат в сила от 22 декември.

Всички чужденци, които влизат на територията на страната, независимо дали са граждани на ЕС или на трети страни, са длъжни да представят отрицателен PCR или антигенен тест при влизане в Нидерландия, без значение от ваксинационния им статус.

Според изискванията PCR тестът трябва да е направен до 48 часа преди влизане в страната, а антигенният тест - до 24 часа преди това.

В допълнение, чужденците, идващи от зони с много висок риск от заразяване ще трябва да представят сертификат за ваксинация или преболедуване и да останат под карантина за 10 дни. Зони с много висок риск за Нидерландия в момента са Афганистан, Ангуила, Барбадос, Кайманови острови, Доминика, Грузия, Хаити, Йордания, Мавриций, Черна гора, Сърбия, Сомалия, Тринидад и Тобаго, Великобритания и Венецуела.

Чужденците също така трябва да попълнят формуляр, независимо от ваксинационния си статус.

По-рано тази седмица Нидерландия обяви общонационален локдаун до средата на януари. Всички фитнес зали, обществени места, барове и места за забавление затвориха врати. Разрешено е максимум двама гости да посещават един дом, като бройката е увеличена до четирима за Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

Прочетете още актуална информация за правилата за пътуване по време на пандемията>>>