Един от най-популярните туристически квартали на Токио предприема мерки срещу лошото поведение, като ще ограничи употребата на алкохол на открито, пише CNN.

Очаква се те да влязат в сила през октомври, като ще бъде забранено пиенето по улиците и обществените места в района Шибуя, в часовия диапазон от 18:00 ч. до 5:00 ч. Законната възраст за употреба на алкохол в Япония е 20 години.

Шибуя е самоуправляващ се район, намиращ се в Токио, който има право да създава свои собствени местни разпоредби.

"През последната година засилихме патрулите и положихме много усилия, но срещахме хора, които казват: "Е, според правилата можем да пием, нали?" С установяването на това правило, заставаме зад намеренията си. Предпочитаме хората да се наслаждават на напитките си в ресторантите", коментира пред журналисти кметът на Шибуя Кен Хасебе.

Тази новина не е изненада за местните жители. Миналата есен в областта бяха забранени дейности, свързани с Хелоуин, като алкохолът беше посочен като основна причина. Ограниченията забраняваха пиенето извън барове и ресторанти, а местните фирми настояха те да станат постоянни.

Снимка: iStock by Getty Images

"Щетите, причинени от свръхтуризма, станаха сериозни, което доведе до материални такива, причинени от пиене на улицата, кавги с местните жители и изхвърляне на големи количества празни кутии и бутилки", се казва в изявление от миналата година.

Шибуя е дом на някои от най-популярните атракции на столицата, включително светилището Мейджи, парка Йойоги и "препятствието Шибуя", смятано за най-натовареното кръстовище в света.

Япония се бори да се справи със свръхтуризма, след пълното му подновяване след пандемията. Повече от 3 милиона туристи са посетили страната през април и май тази година, като тенденцията вероятно ще продължи през лятото, пише CNN.

Снимка: iStock by Getty Images

Един от основните проблеми, който създава конфликт между посетителите и местните жители, е отношението на туристите спрямо гейшите. Те ги възприемат като атракция и не спират да досаждат, да пипат дрехите и без разрешение да снимат жените.

Някои туристически офиси дори раздават брошури, които съдействат на посетителите с използването на тоалетната, оставянето на бакшиши и правилното отношение към гейшите.