Дойде ли зимата, социалните мрежи се изпълват със снимки на огнени изгреви и залези, които сякаш са минати през няколко филтъра за подсилване на цветовете.

Ако не сте погледнали през прозореца в часа на изгрева, може да си помислите, че тези снимки са обработени. А ако сте погледнали, със сигурност сте поспрели за малко да погледате цветните творения на природата.

Но дали наистина зимните месеци са пикът на червените залези и изгреви?

Може би заради късния час на изгрева през зимните месеци повече хора са будни, за да ги видят и снимат и наситените цветове не са патент на зимата?

Оказва се, че не ни се струва. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Небето по изгрев и залез през студения сезон наистина е с по-наситени и ярки цветове и за това си има научно обяснение.

Цветовете на изгрева и залеза зависят от редица фактори, които при точната комбинация помежду си ни поднасят небесно зрелище.

Един от компонентите е съставът на атмосферата и как светлината преминава през нея. Ако в атмосферата има замърсяване и прахови частици, те са причина цветовете да изглеждат по-бледи (а не по-ярки, както повечето хора предполагат).

През лятото въздушната циркулация е по-мудна, а фотохимичните реакции, които водят до образуването на смог и мъгла, се случват по-бързо, затова и през летните месеци рядко наблюдаваме изгреви в ярки цветове.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

През зимата, от друга страна, въздухът е студен и с по-малка влажност и затова цветовете на небето преди изгрев и след залез изглеждат по-наситени - просто няма нищо по пътя на светлината, което да я блокира и разсейва.

Качеството на въздуха е и причина на тропиците и в пустините толкова често да се наблюдават разкошни изгреви - просто там замърсяването е минимално и не обезличава ярките цветове.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Друг важен фактор е наличието на средна и висока облачност. Перестите и високо-купести облаци през зимата са достатъчно далеч от повърхността на Земята, за да може сутрешните или вечерни слънчеви лъчи да се отразят в основата на облаците и да се връщат обратно към нас в изумителни червени нюанси.

Ето защо зимата е идеалният сезон за снимане на огнени изгреви и залези - ще имате наситени естествени цветове.

А заради късия ден няма да се налага да ставате толкова рано за изгрева и да окъснявате след снимки на залеза заради по-късия ден.