Ако вече сте резервирали почивката си в Италия или следите цените, може да ви е направило впечатление, че почти всичко е поскъпнало - хотели и самолетни билети. Допълнително ще се убедите в това, когато пристигнете и искате да си наемете шезлонг на плажа, да изпиете една бира или да хапнете в крайбрежен ресторант.

Всички свързани с туризма услуги и продукти са с повишени цени това лято, алармира италианската потребителска асоциация "Кодаконс", която следи цените на различни потребителски стоки.

"Общата картина е на лято, в което почивките ще струват доста повече от 2020 г.," се казва в изявление на асоциацията, цитирано от италианското издание на "Локал".

Италианският туризъм е сериозно засегнат от 18 месеца на ограничения и поне част от загубите, наред с допълнителните разходи за почистване, дезинфекция и ограничен капацитет ще бъдат прехвърлени върху почиващите.

Цените в баровете и ресторантите в туристическите зони са се увеличили с между 5 и 10%, а шезлонг на плажа струва с между 5 и 40% по-скъпо (най-голямо е увеличението на плажовете на Амалфи).

При хотелите поскъпването е не само върху цените на нощувките, но и на много места се начисляват такси за смяна на датата, тъй като много туристи не са сигурни дали пътуването им ще протече гладко заради продължаващата пандемия.

Авиокомпаниите също използват несигурността на пътниците, за да начисляват допълнителни такси.

Пътуването с кола под наем също ще ви излезе по-скъпо това лято заради повишението на цените на горивата с 16% спрямо 2020 г.

Според изчисленията на потребителската организация, като се вземат предвид всички тези промени, 10-дневна почивка в италиански морски курорт тази година ще струва средно с около 100 евро повече на човек в сравнение с миналото лято.