Пропуснете магистралите и изберете малките криволичещи пътища, за да намерите скъпоценните камъни, разпръснати из провинцията на Франция. Пристигането рано или късно, в делничен ден, е най-доброто време, за да ви се разкрие най-прелестното от страната.

Френската Ривиера от екзотичните градини на Ез

Започнете пътешествието си от екзотичните градини на Ез на Френската Ривиера. По средата на Лазурния бряг, между Ница и княжество Монако, очарователният Ез се вкопчва сякаш несигурно в скалист връх, с елегантни малки художествени галерии, бутици и ресторанти, вклинени по калдъръмените му алеи. Гледките се потапят в блестящото синьо Средиземно море от крепостта построена за защита на Ница през 19 век. Още по-вълнуващо е от мястото на по-ранна средновековна крепост, която сега е дом на ботанически градини, пълни със сукуленти. В ясен ден можете да видите целия път до залива Сен Тропе. В Ез Фридрих Ницше завършва "Тъй рече Заратустра", а Уолт Дисни черпи вдъхновение за голяма част от проектите си. Градчето е любимо и на холивудски звезди.

Ботаническата градина на Ез

Снимка: iStock by Getty Images

Перфектната картина

След това можете да се насочите към изящното като картичка провансалско село Горд. Определян е за един от най-красивите градове на Франция в областта Люберон - сърцето на Прованс. Горд впечатлява с терасовидното си разположение, но и с факта, че никога не е бил превземан, а се е превръщал в убежище за хора, бягащи от нашествия и религиозни войни. Съчетанието от теракотени покриви, църковни кули и криволичещи алеи на Горд е особено привлекателно във вторник сутрин, когато сергиите на пазара продават провансалски платове, спално бельо, сапуни, узрели на слънце плодове и зеленчуци, сирене, вино и други продукти за идиличен пикник. Къщи с варовикови стени и формата на пчелни кошери, са осеяли околностите, покрити с лавандула през лятото и създават същинска идилична картина и настроение.

 

Лавандуловите полета край Горд

Снимка: iStock by Getty Images

Средновековна история с аромат на анасон

Насладете се на средновековната история на Флавини сюр Озрен чрез неговите прочути сладкиши с анасон. Те са по специална рецепта на бенедиктинските монаси, които са използвали зелен анасон, растящ на хълма. Наследство от полевата база на Юлий Цезар тук за лечение на войници на римските войски, които побеждават Верцингеторикс в близката Алезия. Ароматът на сладкишите ви приветства още при пристигането. Селцето има и още една "сладка" връзка, но този път с киното. Флавини сюр Озрен бе декор на "Шоколад" с Жулиет Бинош. Основано през 8 век, красивото бургундско бижу, на около 60 км северозападно от Дижон, разказва своята древна история и чрез укрепени порти, калдъръмени улици и занаятчийски работилници.

Могъщите укрепления на Вобан

Вилфранш дьо Конфлан

Снимка: iStock by Getty Images

Посетете величествените укрепления на Вобан до Вилфранш дьо Конфлан. Стратегически разположено в източните Пиренеи, на около 51 км западно от Перпинян, френското каталунско село е било окупирано през вековете от келтите, римляните, вестготите, маврите и испанците. Тътенът на епичните битки все още отеква в историята. Укрепленията му са построени през 11 век и подсилени от военния архитект на френския крал Луи XIV, Себастиан Льо Престр дьо Вобан през 17 век. Докато вървите покрай стените, надникнете през процепите за стрели над гористата долина. Над обсипаните с бутици улици на селото е огромният Форт Либерия на Вобан. Всички създадени от Вобан съоръжения сега са под егидата на ЮНЕСКО. От Вилфранш дьо Конфлан се разкриват невероятни гледки към Пиренеите, ако изберете да се придвижвате с емблематичния "жълт влак" Le Train Jaune, известен още като le canari (канарчето).

Сен Емилион

Снимка: iStock by Getty Images

Златните лозя на Сен Емилион

Дълбоко в страната на червеното вино, на 47 км източно от Бордо в югозападна Франция, Сен Емилион е бижу, включено в списъка на ЮНЕСКО. Наречено на монах-чудотворец, който е живял в пещера тук през 8 век, селото се люлее на върха на хълм, заобиколен от лозя, които блестят в злато на късната следобедна светлина. Близката пещера и църквата от началото на 12 век, издълбана във варовиковата скала, са сред забележителностите, които могат да бъдат посетени само при обиколки, организирани от гид. Но още по-добре е да се включите в дегустацията на прочутите вина във винарните "Шато Марго" и "Мутон Ротшилд" .

Цветните улици на Рошфор-ан-Тер

Обсипан с цветя, цветове и аромати, той е просто съвършен. Градът се разстила около красив площад, главна улица и къщи от 17 век, построени от гранит. Непременно посетете църквата Нотр-Дам де ла Тронче. Витражите й са произведение на изкуството, което трябва да се види и оцени. Замъкът Рошфор- ан-Тер е задължителна спирка, преди да поемете към следващата френска перла.

Рошфор-ан-Тер

Снимка: iStock by Getty Images

Легендарна торта на Перуж

Само на 30 км североизточно от гастрономическата столица на Франция, Лион, Перуж е неустоим за ценителите на изисканите ястия и десерти. Средновековното село, кацнало на хълм, е известно със своята Galette Pérougienne. Можете да опитате тази тънка, захаросана торта, направена от маслено тесто, на няколко места, включително Hostellerie du Vieux Pérouges, откъдето произхожда. Ханът в сърцето на селото е идеалното място, от което да разгледате каменистите алеи на Перуж, къщите от жълт камък и липовите "дървета на свободата", засадени през 1792 г. по време на Френската революция. Ако пренощувате, ще имате шанса да се любувате на селото, красиво осветено след свечеряване.

Върнете се в средновековната епоха в Сен-Сирк-Лапопи

Още през Средновековието стръмните алеи към върха на скалата Сен-Сирк-Лапопи, виещи се над река Лот в югозападна централна Франция, са били изпълнени с работилници на занаятчии като roubinetaïres (дървостругари, които изработвали кранове за варели). Днес тези многобройни алеи са дом на художествени галерии, ресторанти и причудливи места за престой. Сред туристическите акценти са готическа църква от началото на 16 век и панорамни руини на замък, гледащи към теракотените покриви. Круиз на борда на традиционен габар (дървен шлеп) предоставя прекрасна гледка към селото върху отвесните скали, които се спускат към зелената речна долина.

На свечеряване селцата са още по-приказни

Снимка: iStock by Getty Images

Историята на магьосничеството и виното на Бергхайм

На винения път на Елзас в североизточна Франция, на 17 км северно от Колмар, близо до германската граница, приказният Бергхайм е заобиколен от лози и гори и обвит в двойни защитни стени, осеяни с кули. Историята прелива в селото, което през вековете е видяло многобройни владетели, нашествия и дори изгаряния на клада за магьосничество. От портата Obertor (Porte Haute) на селото, обградена с пастелни сгради в стил Хензел и Гретел, открийте стенния слънчев часовник от началото на 18 век и впечатляващите знаци от ковано желязо на къщите на лозарите. След като опитате местните реколти и обилните елзаски специалитети в Wistub du Sommelier, можете да се разходите около крепостните стени на Бергхайм.

На поклонение в Сен Жан Пие дьо Порт

Последният аванпост на Франция по пътя на поклонниците към Сантяго де Компостела, Сен Жан Пие дьо Порт, е във френската Страна на баските, на 53 км югоизточно от Байон в подножието на западните Пиренеи, преди пътеката да премине в Испания. Поклонниците все още влизат във варосаното планинско село през Porte St-Jacques, една от четирите средновековни порти, охраняващи оградения град, следвайки традиционните черупки от миди, вградени по Rue de la Citadelle (пътека се изкачва до цитаделата, откъдето можете да се насладите на невероятни панорами). Традициите на баските остават силни, включително пазарите в понеделник сутрин, баската пелота, а през лятото традиционна музика и танци.