Костадин Николов е запален по пътешествията както из планините на България, така и с колело на далечни разстояния. 

Автор е на книгата "Щастливците не карат колело" и на блог за пътешествия и размисли.

С велосипеда си е стигал до Германия и обратно, но една от любимите му посоки през всички сезони си остава Пирин.

В сезона на дългите горещи дни и топлите звездни нощи Костадин представя 13 неща, които да видите и направите в Пирин - от прочутото адреналиново Конче до върхове с невероятни панорами, исторически села, пещери и водопади.

1. Вижте Писаната църква

Посетете старохристиянската Писана църква в местността Бетоловото в близост до Разлог. По намерените останки в района личи че най-вероятно по времето на Второто българско царство тук е кипял живот, тъй като са намерени множество зидове и основи на сгради. Местните наричат църквата писана, защото при разкопките археолозите откриват множество шарени парчета, което ги кара да смятат, че стените на някогашния храм са били богато изписани.

2. Поклонете се пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади

Попови ливади е планинска седловина на няколко километра над Гоце Делчев, която от векове свързва долините на Места и Струма. От Папаз чаир (както е наричана местността в миналото) започват множество туристически маршрути, а самата местност изобилства от гъби и горски плодове. По повод 100 години от Илинденско-Преображенското въстание, през 2003 година на Попови ливади е издигнат внушителен монумент на Гоце Делчев.

3. Наберете си гъби и боровинки

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако искате да превърнете разходките си в Пирин в наистина незабравими, огледайте се за горски плодове и гъби. Планината е изключително плодородна, когато става дума за горски ягоди, боровинки, малини, манатарки, пачи крак, масловки и други видове ядливи гъби.

4. Изкачете връх Дженгал

Връх Дженгал е един е най-труднодостъпните върхове не само в Пирин, а в цяла България. За сметка на това обаче предлага зашеметяваща гледка над Полежанското и Главното пирински била и над десет високопланински езера от Валявишкия, Самодивския и Полежанския циркус. Името на върха е с неизяснен произход, като според някои източници се свързва с името на славянско божество, част от култа към бог Перун.

5. Спрете на брега на Дамата с кока

Дамата с кока е наименованието, което някоя поетична душа е дала на Горногазейското езеро. Както става ясно от името, наподобява женски профил с коса, вързана на кок. Най-лесният начин да достигнете до него е от хижа "Демяница", следвайки маркираната пътека за връх Газей.

6. Посетете село Влахи

Село Влахи впечатлява с богата история и красива природа. В него се намира единственият по рода си образователен център за едри хищници в страната, в който можете да се запознаете с естествените обитатели на Пирин - мечки, вълци, чакали и рисове. Също така в центъра на селото можете да се снимате със стария чинар, който според местните е на цели 800 години. Ако пък си падате по природните забележителности, помолете местните да ви упътят към близкия Влахински водопад. И за финал, нека отбележим, че Влахи е родното място на легендарния войвода Яне Сандански.

7. Вижте гледката от село Делчево

Снимка: iStock by Getty Images

Подобно на Влахи и Делчево е старо село, кацнало на пиринските склонове. За разлика от Влахи, което гледа на запад, Делчево е само на няколко километра над Гоце Делчев и от него се открива гледка за чудо и приказ над града, долината на Места и безграничните родопски дипли на изток. Селото е своеобразен архитектурен паметник запазил в себе си традиционната възрожденска къща с покрив от тикли.

8. Влезте в Обидимски манастир "Св. Панталеймон"

Малката, но задушевна обител на Обидимския манастир "Св. Панталеймон" впечатлява не само със своята почти митична история, но и с красивата природа, сред която се намира. Според легендата жител на близкото село Обидим сънувал пророчески сън, който го накарал да копае под точно определено дърво. Човекът открил дървото от съня си, а в основата му се показали останки от стара църква. Така местните решили да я възобновят и съградили сегашната света обител. Манастирът е достъпен както от Добринище, така и от Обидим и сме сигурни, че ако разпитате местните за неговата история, ще ви разкажат още куп любопитни предания.

9. Вдигнете адреналина си по пътя до заслон "Кончето"

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако си падате по щурите идеи, ето ви една. Заслон "Кончето" се намира в северния край на едноименната седловина и е идеалното място за нощувка в сърцето на Пирин. Заслон "Кончето" е най-високият заслон на Балканите и ви гарантираме, че си заслужава, не само заради звездното небе, но и заради незабравимите спомени, които ще създадете.

10. Изкъпете се във водопада Свети Никола

Водопадът Свети Никола се намира на стария път, свързващ Банско и Добринище. Пътят отдавна не се използва, но пък това го прави идеално място за разходка в горския пояс на Пирин. Самият водопад далеч не е от най-големите, но пък винаги е добра идея да се изкъпете в него. Особено в летните жеги.

11. Влезте в Шаралийската пещера

Една от малкото пещери в Пирин е Шаралийската пещера. Тя не е облагородена, но при добра подготовка и разумно поведение, можете да я посетите и да се насладите на естествените образувания сталактити и сталагмити. Единственото време, в което е забранено нейното посещение е в периода 1 декемрви - 31 март, когато в нея зимуват прилепите.

12. Вземете лифта на хижа "Безбог"

Снимка: iStock by Getty Images

Хижа "Безбог" дава невероятната възможност да се насладите на високата планина, дори да не си падате по дългите преходи. Тя е целогодишно достъпна благодарение на лифта, който тръгва от хижа "Гоце Делчев", до която пък се стига по асфалтов път от Добринище. Хижа "Безбог" е красиво разположена на брега на Безбожко езеро на 2236 метра надморска височина. Тя е изходен пункт за много туристически маршрути, включително върховете Безбог и Полежан, Валявишки езера, Кременски езера, Попово езеро, Самодивски езера, заслон "Тевно езеро", хижа "Демяница", хижа "Пирин" и други. 

13. Вижте панорамите от връх Ореляк

Връх Ореляк е най-високият връх в Среден Пирин и се издига на 2099 метра надморска височина. Лесно ще го забележите по телевизионната кула, която стърчи на него. Маршрутите до него са няколко, но най-популярният е от местността Попови ливади. От Ореляк можете да обгърнете с поглед почти цялата долина на Места, огромна част от Западните Родопи, а при ясно време ще видите и планината Боздаг в съседна Гърция.