Опасенията на хотелиерите за слаб туристически сезон се сблъскаха с избора на много българи за пръв път от години да почиват в България вместо в чужбина заради ограниченията около COVID-19.

Усещането за пренаселеност не само се тръби по медиите, но е и факт на много от популярните места за лятна почивка - и морски, и планински. Възможна ли е изобщо лятна почивка без тълпи тази година?

Независимо дали сте почитатели на морето, планината или селския туризъм, решение винаги има. Като избирате малко популярни места за нощувка, не само откривате спокойствие, но и подкрепяте малкия бизнес и местната общност и спомагате за по-равномерно разпределяне на парите на туристите, които иначе се концентрират в няколко курорта.

Ето какво можете да направите, за да откриете така жадуваното спокойствие в тази година на ваканционна лудост.

Избирайте хотели с политика "без деца"

Някои хотели са само за възрастни.

Снимка: iStock by Getty Images

Както има хотели, които осигуряват всичко необходимо за спокойна и приятна почивка с деца, така има и такива, които залагат на почивка без детски писъци. Този вид хотели съществуват от години в Западна Европа, но в България навлизат едва през последните години.

Избягвайте уикендите

Както и в предишни години, така и тази най-голямата лудница е през уикенда. От неделя до петък можете да разчитате на повече тишина и по-малко трафик.

Цената на морето без тълпи

Цената е повече от очаквана - там, където по морето няма тълпи, няма крайбрежни барчета с трип-хоп и коктейли със завъртяни имена. Няма добри пътища, няма добре поддържани плажове.

С други думи, ако искате да сте далеч от ваканционния шум, трябва да сте и далеч от брега.

Изключение е крайбрежието по Северното Черноморие (и по-конкретно там, където няма пясъчни плажове като Тюленово например), който винаги е бил рехаво населено с плажуващи. Българските туристи не обичат да слагат шезлонги върху скалите (както това е практика на много места в Черна гора и Хърватия) и за много от тях изборът е пясък или хотел.

Тишината като междинна спирка

Тези, които не искат да направят компромис с морето, могат да планират междинна спирка с нощувка по пътя на отиване или на връщане от почивката си в някое тихо село. Там ще могат поне за кратко да презаредят батериите си.

Язовир вместо море

Тези, които не са почитатели на плуването, могат да заменят морето с язовир.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Язовирите може да нямат ивица със ситен пясък и топла вода, но са вариант за тези, които така или иначе не обичат да плуват, но пък обичат сутрин да си пият кафето с гледка към водата. Много от планинските язовири (предимно в Родопите - Батак, Голям Беглик, Доспат, Широка поляна и други) имат и друго голямо предимство - прохладата на планината и до 5-6 градуса по-ниски температури от тези в ниските части на страната.

Избирайте къмпинги, в които има политика "без шумни тълпи"

Някои къмпинги имат строга политика за тишина вечер.

Снимка: Unsplash

Не е задължително почивката на къмпинг да означава три стила музика, които гърмят от три чифта различни колони около караваната ви. В България има къмпинги, които не допускат шумни компании, като обикновено това е описано на видно място в сайтовете им. Посетителите на тези места са ценители на тишината и го няма усещането за тълпи, дори и хората да са много.

Макар много от къмпингите по морето официално да имат правило за тишина след 21:30 или 22 часа, истината е, че то почти никъде не се спазва. Можете да разчитате на по-стриктно следене в малките семейни къмпинги във вътрешността на страната.

Дори и дивото не е вече диво

Дивото вече не е толкова диво, поне когато става дума за море.

Снимка: Unsplash

Пандемията и усложненото пътуване в чужбина увеличиха броя на българите, почиващи в България. Дори и дивите къмпинги се пукат по шевовете (което между другото е тенденция от няколко години, а не пряк резултат от пандемията).

Ако искате да отидете в дивото, по морето е почти невъзможно да откриете достатъчно изолирано място, което е и законно достъпно. По-голям шанс за това имате в планините.

Истината е, че в България все още има тихи и спокойни места, които не са непременно в дън гори тилилейски, но те се предават от уста на уста и то само на доверени хора. Защото никой не иска любимото му тихо място да стане популярно.