Да застанете в подножието на пещера Утробата е необикновено преживяване. Изкачвате се стъпало по стъпало по паянтовата дървена стълба и входът все по-ясно добива очертанията на женска утроба.

Преди около 3000 години това е бил естествен тесен процеп в скалата, но траките видели знак в него и го дооформили, за да наподобява максимално утробата на тяхната Богиня Майка.

В дъното на пещерата има изсечен в скалата олтар, а всеки ден около обяд през процеп в пещерата влиза слънчев лъч. Според вярванията на траките това е символичното оплождане, което Бога Слънце извършва с Богинята Майка, за да съществува и да се възражда светът.

Всеки ден ъгълът, под който пада слънчевата светлина, е различен и слънчевият лъч доближава до олтара в дъното на пещерата само в определени дни около зимното слънцестоене.

Разгледайте галерия >>>

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Входът на пещерата е висок 3 метра и до него се стига по дървена стълба. Вътре е достатъчно широко, за да се влезе и да се стигне до олтара.

Някога е съществувало поверие, че който посети пещера-утроба, ще остане бездетен. През последните години обаче бездетни двойки от цял свят посещават пещерата с точно обратните надежди.

В дъното на пещера Утробата има олтар

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Пещери-утроби от времето на траките са откривани на много места в България и те са били част от техните вярвания. Конкретно тази е една от най-добре оформените и най-добре запазените.

Не пропускайте да вдигнете глава нагоре и да видите изсечените в скалата типични за траките трапецовидни ниши, които се срещат на много места в Родопите. 

Скални ниши над входа на пещерата

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Какво казват проучванията

Смята се, че пещера Утробата е оформена от човешка ръка около 1000 г. пр. Хр. Първоначално е била дълбока около 16 м, но хората са я разширили и оформили до 22 м дълбочина.

При проучвания става ясно, че в района иманяри са открили съдове, които вероятно са ползвани за ритуали и жертвоприношения.

Съществуват хипотези и че светлинният лъч, който "опложда" олтара, е не слънчев, а лунен.

Край близкото село Дъждовница високо в скалите има още изсечени от траките ниши - също част от техните култове, но с предназначение, за което изследователите все още не са на едно мнение.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ехото на мъжките гласове

Заради специфичната акустика на пещерата, само мъжки гласове ехтят във вътрешността ѝ, при това само в ниския регистър. Смята се, че това е причина пещерата да е известна сред местните като Тангардък кая или Гърмящата скала. Опитайте и ще чуете характерно гърмене като ехо на ниски мъжки гласове.

Стълбата към пещера Утробата

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Как се стига до Пещера Утробата

Пещера Утробата се намира на 12 км от Кърджали и до нея се стига само с автомобил. След Кърджали карате в посока селата Дъждовница и Пъдарци. 1-2 км след като подминете хижа Боровица, ще видите вдясно на пътя дървена табела за пещерата. Оттук продължавате пеша около един час по ясно видима пътека със стрелки за ориентация.

По екопътеката, която води до пещерата, има пейки и беседки, така че можете да си донесете обяд и да хапнете в района. Непременно си носете вода, тъй като част от пътеката е по открити скали, които лятно време се напичат.

Как се стига до пещера Утробата? Пътеката е добре маркирана

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

По пътеката към пещера Утробата има беседки и пейки, но няма вода.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg