Приказните къщи съществуват на ръба на хилядолетния философски въпрос - кое е първо - кокошката или яйцето? Дали причудливите и нестандартни домове са вдъхновили къщите, които виждаме в книгите с приказки, или книгите са ги създали? Отговорът може да е само един - вълшебство и от двете. Много от архитектурните елементи, които свързваме с домовете в приказките - сламени покриви, фасади от естествен камък или асиметрични стрехи и прозорци - не са нещо ново. Много от тях датират от 18 -ти или 19-ти век. Аниматорите и илюстраторите са добре известни с това, че черпят от историческата архитектура, като често добавят фантастични елементи, за да внесат малко повече магия в изображенията, така че не е изненадващо, че домът на Снежанка в много отношения прилича на очарователна английска къщичка.

В началото на 20-те години на миналия век обаче се случва нещо особено. Архитектите, особено в Калифорния и Англия, започват да проектират домове, базирани на тези, които се виждат в приказките. Без да имат някакви специфични характеристики, започват да се появяват къщи с калдъръмени алеи, нарочно несиметрични покриви и врати и прозорци с неправилна форма, което сякаш пренася преувеличените архитектурни детайли, добавени към илюстрациите, в реалния свят. Постепенно къщите в този стил получават (изключително подходящо) име - къщи от приказките. Въпреки че не са много разпространени, къщи в този стил все още могат да се видят по целия свят. Представяме ви най-очарователните примери за архитектура на приказките и други домове, които изглеждат като от любимата ви приказка, селектирани от Conde Nast Travеller.

Бевърли Хилс, Калифорния

Въпреки че технически този дом в Бевърли Хилс се нарича Spadena House, неофициалното му име - Witch House - е по-подходящо. Къщата е проектирана от Хари Оливър, холивудски художествен директор.

Embed from Getty Images

 

 

Кълвър Сити, Калифорния

Снимка: californiacuriosities

Ако само заради наклонения покрив, каменната фасада и прозорците със странна форма този дом не изглежда като от детска книжка, то малкото езерце със сигурност го прави. Проектирана от Лорънс Джоузеф, бивш художник от студиото на Дисни, къщата всъщност се намира в квартал в Кълвър Сити, известен като "Хобитовите къщи на Лос Анджелис". Строена в продължение на около 20 години, общността притежава колекция от причудливи къщи от приказките.

Уоруикшир, Англия

Тази ферма с 12 спални е била детският дом на съпругата на Уилям Шекспир - Ан Хатауей. Построена преди повече от 500 години, вилата все още разполага с оригинални мебели, използвани от семейството.

Снимка: iStock by Getty Images

 Кападокия, Турция

Снимка: Getty Images

Тези така наречени приказни комини са емблематична част от пейзажа в Кападокия. Образувани от вулканична пепел, конусовидните скали са били ръчно издълбани от древните цивилизации, за да оформят домове, църкви и други структури.

Сивас, Турция

Тази колекция от къщи в Сивас е вдъхновена от къщите на хобитите във "Властелинът на пръстените". Подобно на тези от филмовата поредица, къщите са построени на хълмове и са популярна туристическа атракция.

Снимка: Pixabay

 Вилстерен, Нидерландия

Не е нужно нищо повече от сламен покрив и грижливо поддържани лозя, за да превърнете всяка къща в дом, достоен за приказка. Пример за това е тази очарователна вила в Нидерландия.

Снимка: Pixabay

 Алмере, Нидерландия

Не е изненадващо, че когато децата са помолени да проектират дома на мечтите си, резултатът е нещо, което отразява къщичките, домовете и дворците от любимите им книги и сериали. По случай 20-годишнината на Het Klokhuis, нидерландска детска телевизионна програма, децата проектират реална версия на своя мечтан дом. Намираща се в Нидерландия, подобната на розова торта къща, с прикрепена към нея пързалка, е домакин на множество дейности и събития, предназначени специално за деца.

Снимка: Pixabay

Халберщат, Германия

Снимка: Getty Images

Известни като "Пещерните жилища на Лангенщайн", тези домове са издялани на ръка в стените от пясъчник между 1855 и 1858 г. Пет от 10-те еднофамилни къщи могат да бъдат посетени и днес.

Торонто, Канада

Снимка:katiebethuneleamen

Въпреки че технически не е къща, тази 6-метрова структура с форма на гъба, със сигурност изглежда като жилище от приказките. Имотът всъщност е студиото на художничката Кейти Бетюн-Леймън.

Кеймбриджшър, Англия

Жълтите рамки на вратите и прозорците, сламеният покрив на тази наклонена къща, придават известна причудливост на имота в Кеймбриджшър. Къщата, известна като Canary Cottage, е построена около 1750 г.

Снимка: cambridge-news

Шарлевоа, Мичиган

Въпреки че никога не е бил архитект, роденият в Мичиган Ърл Янг проектира около 30 къщи в Шарлевоа, градче, разположено на брега на езерото Мичиган. Почти всички негови проекти могат да бъдат описани като къщи от приказките и се отличават с извити линии и каменни фасади.

Снимка: Pixabay

Бутбей, щата Мейн

Дейвид Лий, архитект от Бутбей, прекарва по-голямата част от професионалната си кариера в проектиране на къщи, достойни за приказки, включително тази в родния му град. "Дейвид взе вечното и го превърна в дърво и камък", описва работата му негов приятел.

Снимка:mainebiz

 Уинтъртур, Делауеър

Музеят, градината и библиотеката Уинтъртур е историческо имение в щата Делауеър, в което се съхранява една от най-големите колекции на американско изкуство. В "Омагьосаната гора" на градината гостите могат да намерят колекция от къщички и постройки в приказен стил, включително тази от камък и със сламен покрив.

Снимка: artinamericaguide

Хилзбъро, Калифорния

Разположен в богато предградие на Сан Франциско, този цветен дом, наподобяващ амеба, е вдъхновен от "Семейство Флинтстоун". Отвън гостите са посрещнати от динозаври и други декори, вдъхновени от телевизионното шоу. Въпреки че е вдъхновен от праисторическо семейство, домът все още изглежда достоен за приказка.

Снимка: Pixabay

Снимка: flintstonehouse