Новата "плаваща" във въздуха стълба в Норвегия обещава невероятни гледки и гарантирана тръпка. Но май не е за хора със слаби сърца.

Стълбата с дължина 131 фута (близо 40 метра), носеща името "Стигъл", виси на около 790 метра над норвежкия фиорд в малкото селце Лоен, в северозападната част на страната.

"Това може да накара краката на повечето хора да треперят малко", пошегува се Хелге Бьо, който седи зад изграждането на атракцията, пред CNN. Той казва, че погледнато от висящия мост Gjølmunne, който е в близост, изглежда сякаш, че хората, които катерят стълбата се носят във въздуха.

Стълбата със 120 стъпала е най-новото допълнение към богатите на адреналин приключенията в Лоен. Тя е част и от обширния маршрут за катерене Via ferrata.

Via ferrata, с буквален превод "желязна пътека", е термин, който се използва за описание на маршрути за планинско катерене. При тях специфичното, е че се използват стоманени кабели и фиксирани стълби за подпомагане на катерачите.

"Стигъл" е достъпна само за алпинисти, които вече са се изкачили частично по маршрута към върха на планината Ховен. Това означава, че дори когато започнете да се изкачвате по стълбата, вече ще сте доста високо.

Изживяването може да звучи доста ужасяващо за тези, които не са фенове на екстремните приключения, но определено гледките си струват потта, сълзите и ускорения пулс. Блестяща синя вода, обградена от огромни планински скали, пухкави бели облаци и безкрайното небе.

А когато стигнете до върха, ще бъдете възнаградени и с нещо повече от превъзходни пейзажи. Там ще ви чака ресторант, където да хапнете, след дългото катерене, както и кабинков лифт, който ще ви отведе обратно за няколко минути.

Хелге Бьо и екипът, които отговарят за изграждането на стълбището, се надяват, че стълбата ще се превърне в голяма атракция през това лято.

Посетителите имат възможност да изминат маршрута с или без водач, в зависимост от нивото на опит. Цените за катерене с водач започват от 1695 норвежки крони (около $160) за възрастни. Деца над 12-годишна възраст също са добре дошли да се присъединят към обиколки с екскурзовод за 1535 норвежки крони (около $145).

Можете да се насладите на цялото приключение напълно спокойни, тъй като винаги сте напълно обезопасени, гарантира Бьо.

"Самото изкачване на стълбата не е трудно и е подходящо за един нормално трениращ човек, но експозицията и чувството за постижение, които изпитвате, когато се изкачвате, са огромни", казва той.