Днес Боровец е едно от най-популярните места за каране на ски и сноуборд в България и често посетителите му го виждат само като съвкупност от лифтове, писти и хотели. Малцина обаче си спомнят, че това е първият курорт в България изобщо и че има повече от 120-годишна история.

Разходете из историята на Боровец с колекцията от следващите любопитни факти, които да си припомните, преди да се спуснете по пистите следващия път.

1. Първото име на Боровец е Чамкория. В превод от турски означава "борова гора", тъй като местността е покрита предимно с иглолистни гори. Една от най-прочутите литературни появи на Боровец със старото му име Чамкория е в романа "Тютюн" на Димитър Димов.

2. Чамкория е било любимо място за почивка на чист въздух за елита в следосвобожденска България (генерали, предприемачи, банкери, писатели и художници са имали вили тук).

Между 1896 и 1906 г. тук е издигната царската лятна резиденция Царска Бистрица. Архитектурата на царския комплекс е микс от възрожденски и европейски елементи. Ползван е от цар Фердинанд и от цар Борис III. На територията на Боровец е имало още три двореца - "Ситняково", "Саръгьол" и "Соколец", като в последния се е намирал зоопаркът на Фердинанд, в който са се развъждали бизони, мечки и други животни. 

3. Когато е официално вписан като курорт (1899 г.), Боровец е категоризиран като "летен курорт", тъй като в края на 19-и век е било модерно лятото да се ходи на планина, а не на море.

4. През 1930 г. на Боровец се провежда първото състезание по спускане, а от 1974 г. влиза в алпийския календар на Международната федерация по ски.

5. Курортът сменя името си през 1942 г., като новото име Боровец е буквален превод на турското Чамкория.

6. Много от хотелите и вилите, които са строени на Боровец от самото му създаване до 60-те и 70-те години на миналия век (когато се заформя като главен ски курорт), са в алпийски стил.

7. На около час пеша от Боровец се издига Черната скала - скален масив с височина 135 м. От тази скала след 9 септември 1944 г. са бутнати над 60 души, убити без съд и присъда от комунистическата власт. На лобното им място имат издигнат метален кръст, а в наши дни има и метален парапет, за да могат посетителите безопасно да се насладят на панорамата от върха на скалата.