Пампорово е ски магнит през зимата, но не всички, които отиват в Пампорово, са запалени по зимните спортове.

За тези, които не карат ски и сноуборд или просто не обичат да стоят на едно място, ето няколко вълнуващи посоки - забележителности около Пампорово, които си струва да видите в снежния сезон - от скали с невероятни панорами до екопътеки, водопади и сгушени в снега селца с пушещи комини.

 

 

Орфееви скали

Снимка: iStock by Getty Images

Това място с красиви гледки и красиви легенди не само разкрива пред очите ви меките гънки на Родопите, но и може би ще ви дари с вдъхновението, което според легендите е откривал тук самият Орфей, за да създава прекрасните си мелодии.

Как да стигнете: Орфеевите скали се намират само на половин час от Студенец и на по-малко от 20 минути от връх Снежанка. Пътеката е полегата и добре маркирана.

Каньона на водопадите

Каньона на водопадите

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Каньона на водопадите е красив през всички сезони, а през зимата част от водопадите се превръщат в ледени скулптури. По добре маркираната екопътека има над 40 водопада, дървени мостчета, които ви прехвърлят ту от едната, ту от другата страна на реката, и беседки за почивка. Върнете се през пролетта, когато водопадите са най-пълноводни.

Как да стигнете: Минавате през Смолян и излизате от града в посока село Мугла. На няколко километра има отбивка с табела вдясно, при която можете да оставите колата и да тръгнете по екопътеката.

Широка лъка

Широка лъка

Снимка: iStock by Getty Images

Широка лъка е едно от най-красивите села в България през всеки сезон. Зимно време черно-белите каменни къщи са покрити като в илюстрация от приказка с преспи бял сняг, а в първата неделя на март в селото се провежда и кукерски празник.

Как да стигнете: По асфалтов път, на 13 км от Пампорово.

Екопътека Невястата и екопътека Смолянска крепост

Скопътека Невястата

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Тези две екопътеки започват кажи-речи на едно и също място, хващат в две различни посоки и предлагат по една невероятна гледка в края на всяка. Екопътека Невястата е по-стръмна и ако е заледено зимата, може да ви затрудни, но другата екопътека - Смолянска крепост, е полегата и кратка, с красива дървена беседка в края си.

Как да стигнете: Продължете по главния път в посока Смолян и след 8 км ще видите уширение на пътя, където е началото на двете екопътеки, има заведение и манастир.

Пещера Ухловица

Пещера Ухловица

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Една от най-невероятните пещери в България незаслужено остава встрани от маршрутите на туристите. Хубавото е, че каквото и да е времето навън, вътре целогодишно е 10 градуса. Наричат я подземен дворец и ще се уверите, че това не е никак пресилено.

Как да стигнете: На 42 км от Пампорово, след Смолян и Смилян в посока село Горна Арда и изворите на река Арда.

Село Смилян и пътеката към село Кошница

Село Смилян и музея на смилянския боб

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако сте решили да посетите пещерата Ухловица, ще минете през две други забележителности по пътя - село Смилян, прочуто с невероятно вкусния си маслен боб, и село Кошница, до чиято крепост можете да се изкачите. В Смилян има и малък музей, посветен на местния боб, както и няколко заведения, в които можете да го опитате приготвен във всякакви форми, включително паниран.

Как да стигнете: По пътя към пещера Ухловица ще минете през село Смилян, а за крепостта Кошница трябва да отбиете - има табела.

Бачковски манастир и Асенова крепост

Асенова крепост

Снимка: iStock by Getty Images

На връщане от Пампорово можете да спрете на две места преди Асеновград - Бачковския манастир - един от най-големите в България, и Асеновата крепост, която съчетава легендарна царска история и невероятна гледка към Родопите.

Как да стигнете: На 50 км в посока Пловдив, малко преди Асеновград.