Всяко лято на различни места в страната се организират исторически преходи по стъпките на велики личности.

Участието в тях е не само физическо изпитание, но и силно емоционално преживяване, което всеки усеща по различен начин. На много от преходите участват ученици и дори деца в предучилищна възраст.

Лятото започва с национален поход по стъпките на Ботевата чета и продължава с преходи, посветени на Левски, Стоил Войвода, Вазов и Хаджи Димитър.

Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета"

Всяка година в края на май ентусиасти се събират на Козлодуйския бряг, за да поемат на 7-дневен поход към връх Околчица. Походът се провежда от 1946 година и се води от актьор, облечен като Ботев. През 2021 г. националният поход беше отменен заради пандемията и заместен с регионален поход на ученици и поклонници.

Националният възпоменателен поход "По стъпките на Левски"

Националният възпоменателен поход "По стъпките на Левски" тръгва вече 27 години през Балкана - от Плевен до Карлово.

През 2021 г. участниците са рекорден брой - 236. Тази година през Стара планина ще преминат седем лъча от 13 до 18 юли. Ентусиастите са от Плевен, София, Хасково, Шумен, Видин, Никопол и други градове. Сред тях има 60 ученици, студенти, както деца на предучилищна възраст. Някои от първите походници се включват със своите семейства. Участниците подготвят тематични вечери, посветени на живота и делото на Апостола, които ще бъдат изнесени в хижите, където ще нощуват.

Инициаторът за първото издание на похода Васил Копчев - бивш учител по история от Плевен, отново ще се присъедини с походниците - на 18 юли в Карлово.

Преход "По стъпките на Стоил войвода"

Туристическото дружество "Стоте войводи" в Сливен организира на 31 юли и 1 август преход "По стъпките на Стоил войвода".

Преходът ще тръгне от местността Куш бунар на Карандила, откъдето е тръгнал войводата с четата си. Ще преминат през местностите Харамията, Момина поляна, Скъта и ще направят палатков лагер край село Нейково. Организаторите предупреждават, че маршрутът е с лека трета степен на трудност поради продължителността - между 7-8 часа с почивките.

Стоил войвода е определен за помощник, апостол на Иларион Драгостинов и войвода на чета във Втори Сливенски революционен окръг по време на Априлското въстание. След избухването на въстанието дружината му води тежки сражения с турските потери, тръгнали по следите им след падналия сняг. На 10 май четата води бой при котленското село Нейково, където Стоил Войвода е ранен. На 13 май 1876 г. край село Бинкос е заловен от потеря. Заради дръзкия му отказ да върви вързан, е обезглавен.

Масов поход до връх Ком по случай годишнината от рождението на Иван Вазов

С масов поход до връх Ком в Стара планина в Берковица ще бъде отбелязана 171-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов, който е живял в Берковица в периода 1877-1879 година.

Изкачването на върха ще бъде на 17 юли. Туристите ще се съберат пред хижа "Ком" в планината и ще тръгнат към върха в 9:15 часа. Като пристигнат ще бъде изнесена литературно-музикална програма. Община Берковица организира транспорт от града до хижа "Ком" с автобуси, които ще тръгнат от къщата-музей на Иван Вазов в 7:45 часа, уточниха от местната администрация.

Национален туристически поход "Последният път на Хаджи Димитър"

Национален туристически поход "Последният път на Хаджи Димитър" ще се проведе от 5 до 7 август по повод 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Походът има за цел да запознае участниците в него с последните дни от живота на Хаджи Димитър, като се премине по маршрута, по който останалите живи четници след битката на Бузлуджа, са пренесли на носилка ранения си войвода до връх Къдрафил. Походът ще завърши на връх Къдрафил, където ще се отдаде почит на участниците в събитията от края на юли и началото на август 1868 г.