Остров Свети Ахил е див, красив, с невероятни панорами, разкриващи се от високите му места, но причината, заради която го посещават най-много българи, е фактът, че тук, в базиликата "Свети Ахил" е открит саркофаг, в който се предполага, че са били положени останките на цар Самуил.

Островът се намира във водите на Малкото преспанско езеро. 

Дойдете ли тук в търсене на исторически реликви, не бързайте да си тръгвате. В Национален парк "Преспа" можете да видите пеликани и други птици отблизо, да плавате с лодка (при това безплатно), да видите старинна мелница и традиционни села с каменни къщи. 

Остров Свети Ахил

Поглед отвисоко към остров Свети Ахил и Преспанското езеро

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Свети Ахил е разположен в Малкото преспанско езеро. До острова се стига по метален мост, който го свързва с брега. Допреди няколко години Свети Ахил е бил достъпен само с лодка, а мостът е изграден, за да могат децата от селото на острова да мога да ходят на училище дори и зимно време, когато езерото замръзне и по него не може да се плава.

Мостът, който свързва остров Свети Ахил със сушата

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

На Свети Ахил в момента живеят около 25 души, като по-голямата му част е дива.

Докато вървите към базиликата "Свети Ахил" или някоя от другите византийски църкви, може да срещнете прасета, крави и други свободно пасящи животни. Пътеките към всички руини са маркирани с табели и е невъзможно да се изгубите на и без това малкия остров.

Щом стъпите на Свети Ахил, вдясно ще видите заведение, хотел и няколко къщи. Според една местна легенда на острова може да има само 11 къщи. Ако някой построи 12-а, тя ще се срути. По улиците търчат боси деца и гонят кокошки.

Базиликата, в която е погребан цар Самуил

Базиликата "Свети Ахил" от хълма над нея

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Вместо надясно към селото, продължете по лявата пътека на острова и следвайте табелите, за да стигнете до базиликата "Свети Ахил" и гроба на цар Самуил.

Според информационната табела базиликата "Свети Ахил" е построена през 10-и век по поръчка на цар Самуил, но според българските историци е издигната по нареждане на цар Борис I, а цар Самуил само я е обновил и превърнал в патриаршески храм. Пренесъл в нея мощите на свети Ахил и оттогава островът и храмът носят името на светеца.

Необичайно голяма е за времето си, с внушителни колонади и цели седем врати, които посрещали вярващите в храма. В арките с гледка към Преспанското езеро все още си личат червени петна от някогашните стенописи (датирани към 1020 г.).

Храмът е бил с дървен покрив. а днес над главата ви са само облаците.

При разкопки в базиликата е открито богато погребение, за което се предполага, че е на цар Самуил, на сина му Гаврил Радомир и на зет му Иван Владимир. Трите големи саркофага все още стоят при останките на църквата. В четвърти саркофаг са намерени кости на деца, вероятно на децата на Гаврил Радомир.

Каменните саркофази, открити в базиликата "Свети Ахил"

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В тази базилика, някога част от средновековния български град Преспа, Самуил е ръкоположен за цар. Някак символично е, че тук е и погребан. 

Можете да отидете до базиликата сами, а можете и да си наемете водач от туристическия център на Национален парк "Преспа" (намира се в село Агиос Германос, безплатно е, но трябва да направите заявка няколко дни по-рано).

В края на обиколката ни екскурзоводът, с когото бяхме, ни накара да седнем на камъните в базиликата, да затворим очи и да помълчим за една минута, за да усетим енергията на мястото. Не пропускайте да го направите и вие.

Преспанското езеро

Преспанските езера са всъщност две - Малкото, в което се намира остров Свети Ахил с базиликата и гроба на цар Самуил, и Голямото, което се намира на границата между Гърция, Северна Македония и Албания, като и трите държави притежават части от него.

Мястото е защитена територия и е дом на много водолюбиви птици, сред които пеликаните са любимците на туристите. За всички възможности за срещи с природата можете да научите в туристическия център в село Агиос Германос. 

Лодка със соларна енергия ще ви доближи до пеликаните и други птици

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Докато сте на посещение в Свети Ахил, възползвайте се да се качите на лодка, захранвана със соларна енергия, с която безшумно ще се доближите до птиците сред тръстиките на Малкото преспанско езеро. Плаването е безплатно, нужна е предварителна резервация.  

За хапване отидете в Агиос Германос или Псарадес. Псарадес се намира на брега на Голямото преспанско езеро и там освен да опитате пресен шаран и от местния гигантски боб, можете да наемете моторна лодка, с която да видите изсечените в скалите вековни манастири и монашески килии. 

Останете в Псарадес за залеза. Седнете на кея с местна бира или традиционния за района ликьор от дренки с много лед и се насладете на мига. 

Кеят на Псарадес по залез

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg