Повече от година ограниченията покрай пандемията възпрепятстват много от плановете ви за пътуване. Голяма част от света е или напълно недостъпна, или изключително сложна за посещение.

Всичко това може да изпълва с тъга обзетите от страст по пътешествията ви души, но от друга страна, е чудесен повод да преоткриете България.

Разгледайте стотици хотели в България TУК >>>

Макар да сте свикнали с гледките по родните ширини, има места, които са толкова необикновени, че ако за миг забравите къде сте, ще ви пренесат на хиляди километри до далечни и екзотични места.

Вижте нашите пет посоки:

КРУШУНСКИТЕ ВОДОПАДИ

Вляво: Крушунски водопади. Вдясно: Водопад Селесте в Коста Рика.

Снимка: iStock by Getty Images

Ще ви пренесат в: Тропиците

Почти нереално синята вода, буйната зеленина и траветиновите тераси, по които се стичат водите на Крушунските водопади могат директно да ви пренесат някъде в тропиците. Ще ви липсват само крясъците на папагалите и скачащите по клоните на дърветата маймуни.

Дървените стълби, по които стигате до горната част на водопадите, допълват екзотичното усещане.

Ако потърсите снимки от тропически водопади в Коста Рика (на снимката горе водопадът Селесте), Бали или джунглите на Амазонка, ще видите, че няма особена разлика.

ГЕЙЗЕРЪТ В САПАРЕВА БАНЯ

Вляво: Гейзерът в Сапарева баня. Вдясно: Гейзерът Стокур в Исландия.

Снимка: iStock by Getty Images

Ще ви пренесе в: Исландия

Макар да не е оставен в естествения си вид и да е запазен под формата на градски фонтан, гейзерът в Сапарева баня е уникален за България и Европа.

Исландия може да е страната с най-много гейзери в Европа (на снимката гейзерът Стокур), но се оказва, че най-горещият гейзер в Европа се намира не там, а в България. Водата му извира от дълбочина около 70 м, а височината на струята е до 18 м. Горещата вода и пара изригват на определени интервали, а температурата им е 103 градуса.

ШИПЧЕНСКИЯТ МАНАСТИР

Вляво: Шипченски манастир. Вдясно: Детайл от Кремъл в Москва

Снимка: iStock by Getty Images

Ще ви пренесе в: Русия

Манастирът в град Шипка, в подножието на историческия старопланински връх, е толкова "руски", погледнат отвън, че няма как да не ви пренесе хиляди километри на север, където се издигат златни кубета с форма на луковици, а църквите са ярки и като нарисувани.

Храмът е издигнат по идея на Граф Игнатиев и майката на генерал Скобелев, посветен е на героите от Руско-турската война и е дело на руски архитекти. Голяма част от средствата за построяването му са събрани от дарения в Русия. До 1934 г. манастирът дори е бил руска собственост, но впоследствие е дарен на българската държава. На снимката до него са показани кубета от Кремъл в Москва. 

ПО ПОРЕЧИЯТА НА КАМЧИЯ И РОПОТАМО

Вляво: С лодка по река Ропотамо. Вдясно: С лодка по река Амазонка

Снимки: Мария Ангелова/Dir.bg и iStock by Getty Images

Ще ви пренесат в: екваториална гора

Камчия и Ропотамо са две от малкото места в България, където можете да видите лонгозни гори. За лонгозните гори е характерно, че имат по-мек климат заради близостта до морето, а в тях виреят нетипични за околните гори видове, като вечнозелени и средиземноморски видове, както и различни видове лиани, които обикновено свързваме с тропическите гори.

Последните километри преди вливането на Камчия и Ропотамо са достъпни за плаване с туристически лодки и каяци, от които можете да видите висящите от дърветата увивни растения, които понякога увисват чак до повърхността на водата. А ако сте плавали по река Амазонка (на снимката вдясно), гледките ще ви напомнят за там.

СЕКВОИТЕ КРАЙ СЕЛО БОГОСЛОВ

Вляво: секвоите край село Богослов. Вдясно: Секвоя в Калифорния

Снимки: Мария Ангелова/Dir.bg и iStock by Getty Images

Ще ви пренесат в: Калифорния

Секвоите са най-високите и най-тежките дървета, които съществуват на Земята. Когато мислим за гигантските червеникави стволове на гигантите, обикновено се сещаме за САЩ и Калифорнийското крайбрежие, където се срещат най-често. Там те дори са защитени в Национален парк "Секвоя" (на снимката вдясно).

В България също има малка горичка от секвои, които макар да не са на хиляди години, са достолепни столетници и възможност да се пренесете мислено на някое далечно място. Намират се край село Богослов край Кюстендил.

Първите три дървета са посадени през 1890 година, като семената им са донесени от моряк от родината на този вид - планината Сиера Невада в Калифорния. По-късно лесничеи засаждат още 100 секвои и така се образува днешната гора.