Повечето хора са чували за лонгозна гора някога в училище, но ако не сте посетили такава на живо, едва ли от уроците е останало много.

Това, което помня за резерват Камчия, е че там растат лиани. В представите ми това беше едно място с лениво течаща река, над която са увиснали лиани в очакване на своите маймуни.

Лонгозната гора при устието на река Камчия е вековна и огромна. Повечето дървета са поне на по 150 години, а височината им е от 35 до 50 метра. 

Освен това лонгозната гора е много трудно проходима - с просто око се вижда, че дори и да стъпите на брега, трудно ще направите повече от 5-6 крачки освен ако няма направена пътека. 

Затова пък можете да й се наслаждавате от реката. Едно от любимите забавления на туристите в Камчия е разходката с лодка.

По река Камчия можете да се разходите и с лодка

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Тук имате два варианта - да се качите на някоя от лодките за разходка, които са завързани за малкия пристан, или да си наемете каяци и да откриете тайните на Камчия на собствен ход.

Ако имате добър гид, ще ви покаже къде в гъстата корона от клони и листа да гледате за лиани, както и как да разпознаете докъде е било нивото на реката при последните характерни за долното течение на Камчия заливания. Във водата може да видите костенурки, а край вас припряно хвъркат лъскави водни кончета.

Водно конче на река Камчия

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Плаването обратно на течението на Камчия е ограничено - в даден момент гората ви препречва пътя и не можете да продължите нататък.

Можете обаче да обърнете по течението и да стигнете до морето, където се намира чудесният плаж на Камчия. 

Плаването приключва на плажа на Камчия

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Как да стигнете до устието на река Камчия

Резерват Камчия се намира на около 25 км от Варна, като отбивката от главния път Варна - Бургас е при село Близнаци. Можете да се качите на лодка от крайбрежната алея, която се движи покрай реката, а след това стига и до пясъчния плаж. Ако искате да плавате с каяк, ще трябва да резервирате предварително през някоя от компаниите, които предлагат такива услуги.