Карате си из Франция и изведнъж попадате на невероятно селце - сгушено сред възвишения и лозя, с калдъръмени улички, цветя по первазите и атмосфера, която сякаш идва от други епохи.

Това са едни от онези безценни находки, които понякога оставят по-ярки спомени от планираното посещение на забележителности. Не е нужно обаче да разчитате на случайността, за да се озовете в такова село във Франция. Страната си има организация, наречена "Най-красивите села във Франция" (Les Plus Beaux Villages de France), която се грижи да опазва и разпространява красотата и културата на малките населени места.

През 2022 г. в списъка влизат пет нови села, които спокойно могат да влязат в маршрута на следващото ви френско пътешествие.

 

Шатийон ан Диоа

Снимка: iStock by Getty Images

Едно от най-хубавите неща на Шатийон ан Диоа е, че е малко известно място, в което ще намерите всичко друго, но не и тълпи от туристи. В селото няма големи исторически или културни забележителности с изключение на църквата "Сен Никола" от 13-и век, но истински ценното тук е срещата с нормалния живот на френската провинция. Около селото се отглеждат едни от най-високо разположените лозя в страната и се произвежда превъзходно вино.

Полиняк

Снимка: iStock by Getty Images

Наричат Полиняк "Крепостта на планинските крале".

Веднъж видели силуета на селото, образът му ще се запечата завинаги в съзнанието ви. Отгоре, на страховита скала, се извисява крепостта на Лордовете на Полиняк, а в основата ѝ са разхвърляни къщите на селото. Достъпът до крепостта е бил достоен за последно ниво на приключенска компютърна игра - дебели крепостни стени с назъбени върхове и шест укрепени порти, които трябвало да се преминат, за да се стигне до върха.

За децата в крепостта се предлага пътеводител под формата на търсене на съкровища.

Корд сюр Сиел

Снимка: iStock by Getty Images

За почитателите на средновековната атмосфера, тихите улички и разположените на хълмове селца е Корд сюр Сиел. Селото се намира в Южна Франция и е дом на много занаятчии и художници, които, казват, се вдъхновяват от гледката към долината на река Серу. Тук посоките са две - нагоре и надолу, а в кафенетата винаги ще намерите сенчеста маса за едно питие на сянка в горещ летен ден.

Ле Малзьо Вил

Ле Малзьо Вил има богата история, която изобилства от нападения, кланета и религиозни войни, но днес почти нищо в атмосферата на селото не напомня за тези мрачни времена. Ще видите крепостни стени, масивни порти, кули, а старата часовникова кула в центъра на селото някога е била и затвор. Като изключим това, Ле Малзьо Вил е слънчево средновековно селце за спокойна разходка.

Турнон д'Ажене

Снимка: iStock by Getty Images

Още едно средновековно френско бижу - Турнон д'Ажене се намира между две долини, а стройните му, издължени къщи, характерни за строителството през 12-и век, са толкова добре запазени, че на места разходката тук е като пътуване във времето, а не във Франция.

Има две емблематични за селото събития, за които си струва да го посетите - празникът на цветята и празникът на тортиерата (вкусен местен сладкиш, типичен за района).