Франция е всичко друго, но не и "малко известна дестинация".

От Париж и Френските Алпи до Лион и Лазурния бряг страната има специално място в сърцата на милиони туристи по света.

Колкото и популярна да е като държава обаче, Франция има много силно подценявани градове - места, които все още не са открити от масовия турист, макар да имат всичко необходимо за грандиозна популярност.

Ако се чувствате като търсачи на съкровища, изберете някое от следващите малко познати градчета за следващото си френско пътешествие.

Вижте снимките в галерия >>>

Бриуд

Град Бриуд

Снимка: iStock by Getty Images

Бриуд се намира в централната част на Франция и е един от най-симпатичните малки градове, които можете да посетите в страната. Струва си да дойдете тук дори само заради невероятната му базилика от 12-и век - "Сен Жулиен", около която са подредени пълните с култура и изкуство улички на стария град.

Бриуд се намира на около 200 км от Лион и със своите едва 8000 жители носи уюта и романтиката на малките градове.

Сен Емилион

Сен Емилион е в област Бордо

Снимка: iStock by Getty Images

Почитателите на виното и винената култура ще открият своя рай в Сен Емилион в Бордо. Градчето има под 2000 жители и носи духа на средновековието с каменните си къщи, наредени по склона, а от всички страни е обградено от безкрайни лозя. Тук кулинарната и винената сцена са на космическо ниво, а гледките от Камбанарията ще се запечатат завинаги в спомените ви.

Сен Емилион се намира на около час и половина от град Бордо.

Каркасон

Крепостта на Каркасон

Снимка: iStock by Getty Images

Средновековният град Каркасон е разположен по крайбрежието на река Од, а в околностите му се редуват лозя, гористи възвишения и слънчеви плажове.

Основната забележителност на Каркасон е крепостта от 10-и век с многобройните ѝ кули и падащ мост.

Сен Жермен ан Ле

Сен Жермен ан Ле е на 30 минути от Париж

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да видите една различна Франция само на 30 минути от Париж, вземете метрото RER A и слезте в Сен Жермен ан Ле, родното място на крал Луи Четиринадесети. Още на излизане от метростанцията ви посреща ренесансовият дворец, който някога е бил кралска резиденция, а днес е дом на Националния археологически музей на Франция. Не пропускайте да се разходите из обширните градини на двореца, които да разположени по ръба на хълм над река Сена.

Самият Сен Жермен ан Ле е типичен провинциален френски град със сгради от бял камък около историческия си център.

Байо

Байо, Франция

Снимка: iStock by Getty Images

Град Байо е известен предимно на френските и британските туристи, които се интересуват от история заради популярния почти 1000-годишен Гоблен от Байо. На гоблена с размери 0,5 на 68 м са изобразени детайли около норманското нашествие в Англия, водено от Уилям Завоевателя през 1066 г. Платното е източник на информация за исотирята ана 11-и век, но най-известното изображение на него е това на Халеевата комета. Изложено е в собствен музей в центъра на градчето.

Други забележителни места в града са катедралата от 11-и век, многобройните галерии и типичните за Нормандия къщи, строени в стил фахверк (с частично видима дървена конструкция на фасадата).

Горд

Град Горд

Снимка: iStock by Getty Images

Горд е миниатюрно градче с малко над 1500 жители, което притежава всички предимства на разположението си в Прованс - безкрайни ароматни лавандулови полета, из които да се скитате през лятото, и разположение на хълм, благодарение на което оттук ще видите едни от най-впечатляващите залези в Прованс.

Съвсем наблизо (около 10 минути с кола) се намира абатството Сенанк - едно от най-сниманите места във Франция и задължителна спирка за всеки лавандулов тур.

Ез

Ез на Лазурния бряг

Снимка: iStock by Getty Images

За разлика от прочутите си съседи на Лазурния бряг (Ница и Кан) Ез остава встрани от маршрутите на повечето посетители. Съвсем незаслужено при това. Разположен на над 400 м над средиземноморското крайбрежие, Ез предлага впечатляващи морски панорами и ресторанти със звезди Мишлен за ценителите на изисканата кухня.