Корсика е френски остров с италиански привкус, който се намира само на час път с ферибот от италианския остров Сардиния. Това е едно от най-автентичните места във Франция, където природата е оставена на мира да си расте между планината и морето, а местните все още са (доста) повече от туристите. Може би точно това го прави толкова популярен сред туристите.

Но Франция има стотици острови (дори без да броим отвъдморските ѝ територии) и би било жалко да се ограничим само с Корсика.

В следващите редове ще ви разходим из някои от най-красивите и малко познати на чужденците френски острови.

ИЛ ДЬО РЕ

Остров Ил дьо Ре е идеален за разглеждане с колело

Снимка: iStock by Getty Images

Ил дьо Ре е дълъг едва 32 км, а ширината му на места е само 60 м. Този малък остров е истинско парче от рая. От белите къщи със зелени капаци до красивите плажове се стига предимно с колело, защото разстоянията са малки, а и тук никой за никъде не бърза.

Местната кухня е експлозия от риба и морски дарове, а гледките с лозя, плантации за стриди и ароматни борови гори, които стигат чак до плажовете.

БЕЛ-ИЛ-АН-МЕР

Остров Бел-Ил-ан-Мер

Снимка: iStock by Getty Images

Бел-Ил-ан-Мер е остров на разнообразието. Чудесният мек климат ще ви накара да забравите, че се намирате на Атлантическото крайбрежие. На острова има от всичко по малко - от пясъчни дюни, скали и лозя до житни ниви и рибарски селца по крайбрежието.

СЕНТ ОНОРА

Абатство Леринс на остров Сент Онора

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Сент Онора се намира само половин час с лодка от Кан и е част от Леринските острови. На дългия едва километър и половина остров живеят монаси, които отглеждат лозя.

Най-добрият начин да се насладите на Сент Онора е да се разходите сред лозята, да дегустирате виното на монасите и да седнете за обяд в единственото кафене с гледка към морето.

ИФ

Замъкът на остров Иф

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Иф държи световната си слава на романа "Граф Монте Кристо" на Александър Дюма. Не е нужно да прекарате 14 години затворени като Едмон Дантес в замъка Иф, за да го опознаете.

Неслучайно Дюма го избира за място на действието в романа си - през по-голямата част от 500-те си години съществуване замъкът, заемащ почти целия остров, е служил предимно за затвор. Твърди се, че продължителността на живота на затворниците в килиите на долното ниво е била едва девет месеца, докато на второто ниво в по-добри условия са били държани богати затворници.

Лодки тръгват за острова от Марсилия на всеки час.

ОЛЕРОН

Исторически сгради на остров Олерон

Снимка: iStock by Getty Images

До Олерон се стига по 3-километров мост, който го свързва със сушата. Намира се край Атлантическото крайбрежие на Франция и макар да не може да се похвали със средиземноморски климат и поклащащи се палми, той се слави като мястото с най-добрите стриди в цяла Франция.

Наемете колело и карайте сред лозята, солените блата и цветните рибарски къщички, а накрая си отдъхнете на някой от красивите плажове.