Малцина са онези, които се чувстват комфортно под земята. Има нещо страховито в това да се гмурнете в черната бездна, към мистериите в центъра на Земята. Дори и в най-вълнуващите моменти, преживяването може да бъде клаустрофобично, ужасяващо. Но пък онова, което се случва там някъде, в бездната, привлича неустоимо, тъй като пази странни и великолепни забележителности. Някои от тях са чудеса създадени от човешка ръка, други са естествено възникнали. По целия свят можете да откриете най-различни великолепни подземни феномени. Ето и едни от най-впечатляващите.

Солна катедрала Zipaquirá, Колумбия

Снимка: iStock by Getty Images

Фактът, че инженери, миньори и скулптори са успели да издълбаят катедрала под 200 метра сол, скали и минерали, сам по себе си е впечатляващо постижение. Но още по-удивително е колко невероятна е Солната катедрала Zipaquirá. Светлината се процежда през нея великолепно, изпълвайки камерите и тунелите с почти неонова мъгла от синьо и лилаво. Ако я посетите в неделя, ще откриете още една странност - тя все още е напълно функционираща римокатолическа църква.

Снимка: iStock by Getty Images

Солната мина Salina Turda, Румъния

Снимка: iStock by Getty Images

"Трансилвански подземен увеселителен парк" звучи като нещо от "Скуби-Ду". Но той наистина съществува и изобщо не е страшен. Изграден дълбоко под земната повърхност в пещерна солна мина, Salina Turda предлага атракции като панорамно колело, миниголф, боулинг, тенис на маса и дори разходка с лодка в минно езеро. Липсата на традиционните влакчета с висока скорост в парка се компенсира от зашеметяващите пейзажи. Учените установяват, че че солните залежи на мина Турда днес надхвърлят 38 тона и могат да задоволят нуждите на цялото човечество за следващите 60г.

Снимка: iStock by Getty Images

Ресторант Under, Норвегия

Снимка: iStock by Getty Images

Макар и не толкова под земята, колкото под водата, Under в Кристиансанд, все пак заслужава място в тази класация. Този класен ресторант се намира на пет метра и половина под повърхността, а посетителите се наслаждават на изключително меню, докато ледените течения на Северно море се вихрят по прозорците. И въпреки тях в Under цари страховита тишина... и никога не се знае какво може да се появи от дълбините.

Пещерите Ajanta, Индия

Снимка: iStock by Getty Images

Като се има предвид, че са издълбани дълбоко в скалата, около 30-те пещери на Аджанта са изненадващо добре осветени. Благодарение на тази светлина е много по-лесно да се възхищавате на тази забележителна поредица от будистки храмове, манастири и паметници, които датират от преди 2000 години. В тях се намират някои от най-добрите запазени примери за древноиндийска стенопис: гранит, който не просто е изрисуван, а е издълбан със сложна орнаментика.

Thrihnukagigur, Исландия

Снимка: iStock by Getty Images

Понякога не е достатъчно да се изкачите до вулкана или да го наблюдавате отдалеч. Някои хора трябва да направят още една крачка напред и да влязат вътре във вулкана. Звучи малко налудничаво, но можете да направите точно това в Thrihnukagigur в Исландия. Асансьор отвежда посетителите на 700 метра надолу в магмената камера на вулкана. Местните уверяват, че Thrihnukagigur е "безопасно спящ", тъй като не е изригвал от 4000 години, но дори и така... трябва да си определен вид търсач на силни усещания, за да искаш да се доближиш толкова близо до вулкан.