Промяната със сигурност ще има своето благотворно влияние върху околната среда, но е и възможност за пътниците да открият повече от зашеметяващите влакови маршрути в страната. А те наистина са удивителни и предлагат незабравима панорама - зелени лозя, величествени планини и върхове, Средиземно море на юг.

Представяме ви шест от най-добрите пътувания с влак във Франция, които да предприемете през 2023 г.

Качете се на борда на историческата линия Le Cévenol, за да се насладите на зелени пейзажи

Снимка: iStock by Getty Images

Линията от Клермон-Феран до Ним е един от най-старите влакови маршрути във Франция. Построена е в средата на XIX в. и е героичен инженерен подвиг като преминава през гранитните и базалтовите планини на проломите на река Алиер. Маршрутът с дължина 303 км започва с криволичене през пищния пейзаж край Клермон-Феран. Оттук се отправяте през скалистото дефиле, пресичайки три исторически виадукта и преминавайки през 106 тунела. Маршрутът се изкачва до La Bastide Puylaurent на височина 1 018 м, откъдето можете да се любувате на дивата красота на Централния масив, който се разкрива около вас.

Пътуване с романтичния "малък жълт влак" през Пиренеите

Снимка: iStock by Getty Images

Това слънчево жълто влакче свързва гарите Villefranche-Vernet-les-Bains и Latour-de-Carol близо до испанската граница. Със сигурност ще пожелаете място до прозореца в малкия влак Petit Train Jaune, който потегля с ръмжене през мощните Пиренейски планини. По пътя ще преминете през приказни долини, дълбоки пропасти, тъмни гори и отвесни склонове. Обърнете внимание на две древни крепости и манастир, който се извисява на върха на планината.

Възхищавайте се на Средиземно море от Марсилия до Вентимиля

Снимка: iStock by Getty Images

За да се насладите на ослепителна гледка към лазурното Средиземно море, качете се на влака на SNCF, който се движи по южното крайбрежие на Франция. Пътуването с дължина 187 км отвежда пътниците покрай гледки на кобалтови заливи, селца с цвят на охра и розово и склонове с диви билки. Този маршрут може да се измине бавно и на различни етапи, като се спира в известни градове като бляскавия Сен Тропе, холивудският рай Кан и романтичния в пастелните си цветове Мантон. Пътуването завършва на италианската граница, където може да се изкушите просто да се обърнете и да го направите отново.

Открийте Дивия Запад на Франция

Скрит в Прованс, Франция има свой собствен див запад, с каубои, диви бикове и невероятни ферми. Можете да го посетите, като вземете влак от Ним и пристигнете след 37 километра по-късно на крайбрежната гара Le Grau-du-Roi. Маршрутът ще ви преведе през дивите влажни зони на Камарг - речна делта, където Малката и Голямата Рона се вливат в морето. Сред солените блата и лагуните се оглеждайте за gardians - местните каубои. Обърнете внимание и на небето, където може да видите розово фламинго да прелита над главата ви.

Снимка: iStock by Getty Images

Из Прованс с влакчето Des Pignes

Ако искате да се насладите на по-класическо преживяване в Прованс, изберете маршрута на Des Pignes между Ница и планинското село Дин ле Бен .По пътя пътниците преминават през ароматни борови гори и долини с буйни потоци. След тричасовото пътуване можете да се разходите в планинското селце, където ще откриете каменни къщи, цъфтяща  бугенвилея, и магазини, изпълнени с аромат на лавандула.

Снимка: iStock by Getty Images

Парижкото великолепие с линия 6 на метрото

Ако разполагате с малко свободно време в столицата, повозете се с парижкото метро. Пътуването от Берси до Трокадеро е предимно надземно и ви дава възможност да направите импровизирана обиколка на класическите парижки улици. 

Снимка: iStock by Getty Images