Нищо чудно да ви се прииска да пишете поезия, след като прекарате следобед край Пещерата на поезията в Италия.

Или просто ще останете без думи пред този естествен басейн с тюркоазена вода, намиращ се край Саленто в южния италиански регион Пулия.

Овалният басейн се намира на метри от морето, а по дъното му играят слънчеви зайчета в различни нюанси на синьо и зелено.

През тунел в пещерата в басейна влиза морска вода. Преди години пещерата беше включена в класация на "National Geographic" за най-красивите естествени басейни в света, което допълнително засили интереса към нея.

Пещерата се намира съвсем близо до морето

Снимка: iStock by Getty Images

Докато стоите на скалите, може да си спомните за легендата за името на това място. Някога, казват, имало една красива принцеса, която обожавала да се къпе тук, а по скалите като чайки винаги били накацали поети, които я наблюдавали и ѝ посвещавали поеми.

Както обикновено, има и по-прозаично обяснение. Италианското Grotta della Poesia може би е произлязло от гръцкото Posia, което означава "водоизточник".

Пещерата на поезията е част от по-голям археологически обект - Марине ди Мелендуньо. До нея се издигат останките от замък, крепостни стени и светилище на Мадоната от Рока.

Пещерата на поезията по залез

Снимка: iStock by Getty Images

Как да стигнете до Пещерата на поезията

Пещерата на поезията се намира на брега до село Рока Векия, между градовете Лече и Отранто. От 2020 г. скачането и плуването в Пещерата на поезията вече са забранени, като за това следят служителите на археологическия обект Марине ди Мелендуньо.

Никой обаче няма да ви спре да седите колкото си искате на брега.

В интернет все още има много снимки на къпещи се в басейна хора, но те са от предишни години.

Пещерата има много посетители и днес, но скачането от скалите вече е официално забранено

Снимка: iStock by Getty Images

Входът за Марине ди Мелендуньо, част от който е Пещерата на поезията, е 3 евро, като включва и кратък разказ за обекта (има и беседа на английски език).

Ако сте в района, не пропускайте да видите и едни от най-красивите плажове в района - Плажа на двете сестри в Торе дел'Орсо, Малдиве ди Саленто (името говори само по себе си какво да очаквате) и Бая Верде.