Когато се спомене Белене, обикновено изникват две асоциации - нереализираната АЕЦ "Белене" и затворническият остров Белене.

Някак встрани от прожекторите остава римската крепост Димум, която е чудесно място да погледнете от по-високо към Дунав и да се разходите из миналото на града.

Историята на най-северната римска митница

По времето на император Октавиан Август при Димум е била границата между Римската империя (провинция Мизия) и земите на траките (Одриското царство). Тук е била най-северната митница на империята, заради което е била добре пазена и въстановявана бързо след всяко разрушение.

Смята се, че името Димум идва от името на тракийските племена, които са населявали тези земи - димензи.

Плоча с надпис от находките при Димум

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Според археолозите тук е имало позиционирана военна конница. Тъкмо тези военни са построили крепостта, наричана от римляните "кастел". Тя била правоъгълна с улици, които се пресичали под прав ъгъл. Била дълга 240 м и широка 180 м. Крепостта била нужна, за да охранява митницата на Димум, както и да пази подстъпите към военния лагер Нове (чудесно възстановен край днешния град Свищов).

През Средновековието върху руините на Димум се появило българско селище. През годините тук се заселват турци, власи и православни. Те и до днес са се запазили като религиозни общности със своя бит, култура и живеят в мирно съжителство и разбирателство.

А останките от кулите и крепостните стени на кастела Димум се виждали чак до началото на 20-и век. Част от него днес е под водите на Дунав.

Брегът на Дунав край ккрепостта в Белене.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Поглед към крепостната стена от дървената кула до нея.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Какво ще видите днес при крепостта Димум

Видът, в който е възстановен кастелът е от 4-и век. Можете да се качите на крепостната стена, а от дървената кула, можете да обхванете с поглед крепостта и спокойните води на Дунав. Около останките от Димум има пейки, където можете да прекарате няколко спокойни минути сред тишината на спокойния беленски бряг.

Как да стигнете и какво да знаете

Кастелът Димум се намира на самия бряг на Дунав. Разглеждането на кастела няма да ви отнеме много време. Мястото е свободно достъпно, няма вход или работно време.