Версайският дворец е една от най-посещаваните забележителности в Париж.

Преди пандемията близо 8 милиона посетители разглеждат легендарния палат годишно. 

Версай има толкова много за разглеждане и толкова много история между стените си, че човек спокойно може да прекара седмици вътре, без да е видял и половината от него. 

В следващите редове ще ви разходим из Версайския дворец, но не така, както ще ви разведат екскурзоводите, а само из тайните му места и истории. 

1. Кралят имал таен кабинет-тоалетна

Малко след падането на Бастилията бил обзаведен специален кабинет за крал Луи XVI, който се намирал точно до спалнята му. Входът към него бил майсторски замаскиран - тайната врата едва се забелязва сред украсите и тапетите в кралските покои. Вътре имало и тоалетна в английски стил - с течаща вода и канализация - истинска революция за времето си!

Този кабинет не е отворен за посетители, тъй като е твърде малък да поеме милионите любопитни туристи.

Най-вляво е входът за апартаментите на краля, където е скрит тайният му кабинет

Снимка: Unsplash

2. Дворецът първоначално бил ловна хижа

Подобно на много други световно известни дворци, и Версай започва историята си доста скромно - като ловна хижа. Крал Луи XIII купил земята, за да ловува, и изградил в нея малка ловна хижа, където да нощува, ако окъснее и не му остане време да се прибере до Париж.

3. Мария-Антоанета имала собствено село в двореца

Кралските прищевки са безгранични, но Мария-Антоанета държи първенството за една от най-странните. Уморена от живота в двореца, тя поръчала да ѝ построят цяло село. Тя често отивала в селото, което се намирало на 2 км от двореца и имало къщи в селски френски стил, зеленчукови градини и ферма, където се произвеждала прясна храна.

Селска къща в личното село на Мария-Антоанета

Снимка: Unsplash

4. До 5000 души са живели във Версай едновременно

Дворецът има огромна жилищна площ и когато през 1682 г. крал Луи XIV се премества да живее във Версай заедно с кралския си двор и правителството, до 5000 души са се побирали на територията му.

5. Майсторите на огледалата за Огледалната зала били откраднати от Венеция

Може би най-известната част от Версай е Огледалната зала. Тя била построена през 1678 г. и в нея били монтирани 357 огледала. По онова време огледалата били една от най-луксозните стоки и се произвеждали предимно във Венеция. Твърди се, че венецианските власти искали да задържат монопола си върху тази стока и под заплаха от смърт не разрешавали на майсторите на огледала да напускат Венеция. Кралят обаче упсял да ги изкуши да дойдат във Франция, където на място да изработят огледала за Версай.

Огледалната зала във Версай има над 300 огледала

Снимка: Unsplash

6. Кралят ядял студена вечеря, защото кухнята била твърде далеч

Кухнята на Версайския дворец била толкова далеч от трапезарията, че яденето често пристигало пред краля съвършено изстинало. За да се справи с този проблем, крал Луи XV поръчал в лините му апартаменти да бъде построена лична кухня за неговата трапеза.

7. Любимата кралска напитка във Версай бил горещият шоколад

В двореца се предлагали всякакви храни и напитки, но една от най-популярните безспорно бил горещият шоколад. Крал Луи XV го обожавал и скоро всички започнали да го пият. А когато в двореца дошла кралица Мария-Антоанета, крал Луи XVI ѝ довел специален майстор на горещ шоколад, лично за нея.