Непознаването на законите не освобождава туристите от тяхното спазване.

Затова бъдете добре информирани и вижте къде точно може да сгазите лука във Франция. Някои от законите, които ви касаят като туристи, са меко казано странни.

1. Ако снимате Айфеловата кула с осветление през нощта, нарушавате закона

Има европейски и френски закони, според които всяко произведение на изкуството, включително на архитектурата, е обект на авторско право и нямате право да го снимате и разпространявате без разрешение на автора му. Тъй като този закон важи до края на живота на автора плюс още 70 години, на практика снимането на Айфеловата кула е законно едва от 1993 г. насам (когато минават 70 години от смъртта на Густав Айфел).

Артистичното нощно осветление обаче е поставено през 1985 г. и авторското право за него все още е в сила. Макар на теория да нарушавате закона, като се снимате с нощно осветената Айфеловата кула, няма да бъде глобени. Би било истински кошмар да се издирят всички туристи постнали снимка на кулата в социалните си мрежи. Забранено обаче е да продавате снимките, а с поправка от 2016 г. снимките за лична употреба са вече разрешени.

2. Незаконно е да пренасяте живи охлюви на борда на бърз влак във Франция, освен ако те нямат билети

През 2008 г. френските медии разказаха за мъж, глобен заради товара си - няколко живи охлюва. Причината е, че домашно животно под 5 кг може да пътува във влака само с билет. Развръзката на случая е, че френската държавна железопътна компания отмени глобата - вероятно заради любовта си към охлювите... като ордьовър.

3. Забранено е да се целувате, докато влакът е на перона

Снимка: iStock by Getty Images

Този закон все още е в сила. Причината вероятно са били оплакванията на служителите на гарите заради любовчии, които не можели да се разделят с любимия си и така забавяли потеглянето на влака. Моля, всички целувки, преди да се качите на влака!

4. Ако не поздравите в кметството на селцето Лерол, ще ви изхвърлят

През 2011 г. местните власти въвеждат изискването за употреба на думи като "Добър ден!", "Благодаря!" и "Довиждане!" с местен закон, след като недоволен гражданин се държал грубо със служители на кметството. В крайна сметка, и децата могат да кажат едно "Бонжур!".

5. Кошчетата за боклук и пепелниците са смятани за смъртоносни оръжия

Това е описано в наказателния кодекс на страната, така че помислете си преди да вземете някой пепелник с Айфеловата кула за сувенир.

6. До 2013 г. на жените в Париж беше забранено да носят панталони

Снимка: iStock by Getty Images

Макар вече да не е в сила, този закон си струва да бъде споменат. Въведен през далечната 1799 г., законът твърди, че е забранено на жените да се обличат като мъже (т.е. да носят панталони) и ако искате да го направят, трябва да отидат полицейското управление за разрешение. Това правило било въведено, тъй като жените, увлечени от Френската революция, настоявали да носят панталони като символ на свободата си. С този закон им било казано, че няма как да участват в революцията и по-добре да запазят бунтовническите си настроения за кухнята.

Този закон два пъти е редактиран. През 1892 г. на жените било разрешено да носят панталони, "ако държат юздите на кон", а през 1909 г. - "ако държат кормилото на колело".

Години наред се правят опити законът да бъде отменен, но всички опити пропадат, тъй като отмяната на "юридическа археология" се смята за загуба на време. Най-накрая феминистки лобита успяват и през 2013 г. това най-накрая се случва.

7. Забранено е да плувате с широки бански в обществените басейни

Правилото е въведено от гледна точка на хигиена. За да ви позволят да плувате в обществен басейн, трябва да носите плътно прилепнали бански (това важи предимно за мъжете), а не от онези, които приличат на шорти. Прашките също са забранени на повечето места.