Тези домове предлагат различни варианти на архетипното горско убежище - обградени от високи борове, обгърнати от джунглата, вградени в бреговата линия или кацнали на планински склон. Дизайнерите са почерпили от миналото, за да построят домове за бъдещето, вдъхновени от фолклора, местната култура, народната архитектура или самата земя. По този начин те са открили нови пътища в зеленото строителство, променяйки начина, по който можем да живеем в природата.

Circle Wood, Полша

Снимка: worldarchitecture.org

Построена в горска поляна на кратко разстояние от Варшава и в непосредствена близост до националния парк Кампинос, тази кръгла дървена къща се отличава с пространства с двойна височина, балансирани от по-интимни стаи, които са разположени от едната страна. Полските архитекти Mobius Architekci проектират тераса с тревен покрив от другата страна, включваща градина и борове, които поддържат връзката между гората и къщата. Архитектът Пшемек Олчик първоначално си е представял конструкцията като огромен ствол на дърво, издълбан в обгръщащ гората заслон.

Ваканционен дом Thingvellir, Исландия

Снимка: Marino Thorlacius

Гъстата гора и парцелът на склона на хълма правят този проект особено предизвикателен. Исландските архитекти от KRADS проектирали основи, които следват склона в три шахматно разположени равнини, за да се справят с вулканичния терен. Мястото на къщата в националния парк Thingvellir е избрано така, че да може да се слее с пейзажа и същевременно да предлага гледка към езерото и планините, като зеленият покрив повтаря очертанията на хълма и предлага панорамни рамки.

Forest House, Банкок, Тайланд 

Снимка: archdaily.com

Не е необходимо една сграда да е заобиколена от дървета, за да бъде горска къща - тайландските архитекти Shma са проектирали тази зелена структура в сърцето на Банкок като експериментална концепция, която подобрява качеството на въздуха и противодейства на бързата урбанизация. Тъй като къщите навлизат в зелените площи, горският дом дава представа за един от начините за пренасяне на природата в гъсто населен град. Сградата, съставена от различни сегменти, има множество покривни повърхности, засадени с повече от 120 дървета, за да се създаде гора, която осигурява естествен екран за спалните с лице към улицата. Зеленината включва повече от 20 местни вида, избрани заради лесното им отглеждане.

 Woodnest, Odda, Норвегия

Снимка: woodnest.no

Норвежките архитекти Helen & Hard проектират къща на дърво, окачена на 6 м над горската земя, на стръмен склон, спускащ се към Хардангерфиорд. Жилището, до което се стига по мост, е организирано около ствола на живо дърво, закрепено с метална яка. Интериорът на Woodnest е облицован с необработени дървени керемиди, образуващи защитна обвивка, която с течение на времето изветрява, за да се слее с гората.

Снимка: woodnest.no

Casa Bautista, Кинтана Роо, Мексико

Снимка: productora-df.com.mx

Този модерен дом, проектиран от мексиканските архитекти Productora, има атмосферата на изоставена индустриална сграда, която бавно се възстановява от природата. Разположена на тясна ивица на Карибската ривиера Мая, тя е скрита в джунглата на буферната зона около биосферния резерват Сиан Каан в Тулум, като Г-образният план е разположен точно до крайбрежните дървета. Растителността на джунглата оформя очертанията на сградата, както и бетонът, който е пигментиран, за да реагира на слънцето с нюанси, които се променят с течение на времето. Сградата е разположена на повдигнат фундамент, поддържан от кръстосани колони, като височината ѝ позволява гледка към морето през короната на джунглата.

Sirena House, Санта Тереза, Коста Рика

Снимка: archdaily.com

Костариканските архитекти от Studio Saxe проектират поредица от павилиони с припокриващи се стрехи, за да помогнат на тази крайбрежна къща да се слее с околната джунгла. Интериорът излиза на тераси, а между структурите и остъклените коридори расте зеленина, която обгръща сградата. Всяка стая има стъклени врати навън от две или три страни, което позволява циркулацията на океанския бриз, а екологичният дизайн свежда до минимум използването на енергия в зависимост от метеорологичните условия, което превръща този проект в пионeр в устойчивата тропическа архитектура.

Casa Mirador, Пичинча, Еквадор

Снимка: archdaily.com

Еквадорските архитекти RAMA Estudio проектират пристройка от метална конструкция, която се извисява над склона на хълма, с минимална основа, за да се избегне въздействието върху земята под нея. Производството и сглобяването на  конструкцията, която има зелен покрив за изолация, отнема по-малко от три месеца. Двустранният шкаф за съхранение в средата е достъпен както от кухнята, така и от дневната зона, а бюрото, монтирано на един от прозорците от пода до тавана, се възползва максимално от тучната долина навън.

Снимка: archdaily.com

Niliaitta, Kivijärvi, Финландия

Снимка:.dezeen.com

Обградена от борове в националния парк Salamajärvi във Финландия, тази боядисана в черно кабина е поставена върху една стоманена колона, предлагайки обрат в традиционните дървени хижи, които се срещат в Лапландия. Финландските архитекти от Studio Puisto са планирали минимално нарушаване на земята, като същевременно са почели наследството на саамите в региона, интерпретирайки местния дизайн, при който хижите се издигат нависоко, за да предпазят храната от дивите животни. Защитена от гората, хижата е разположена така, че да се избегне изсичането на дървета, а с течение на времето горската почва може да възстанови площта под нея.

Снимка:.dezeen.com

Снимка:.dezeen.com