Новият филм на Тим Бъртън - Wednesday, жъне небивал успех чупейки рекорди. Само за първата седмица от излъчването си той е гледан общо 341,2 милиона часа, което е равносилно на гледане от 50 милиона домакинства.

Предишният рекордьор по този показател беше четвъртият сезон на "Странни неща" (335,1 милиона часа за първата седмица след пускането му в платформата ).

След такава популярност вероятно мнозина се чудят декор или истинска дестинация е страховитата готическа атмосфера.

Е, отговорът е Бущени в Румъния - и за да бъдем конкретни, замъкът Кантакузино, вековният дворец, разположен сред покритите с горски килими хълмове и долини на планината Бучеджи.

Снимка: iStock by Getty Images

В сериала, в който Джена Ортега е в ролята на 16-годишната Уенздей Адамс, замъкът представлява академията Невърмор. Това е нещо като емо Хогуортс, където Уенздей е записана от родителите си Мортиша и Гомес Адамс (Катрин Зита-Джоунс и Луис Гусман), за да се научи да контролира способностите си.

Замъкът Кантакузино има изключителна архитектурна, историческа и художествена стойност. Построен и открит през 1911 г. по желание на княз Георге Григор Кантакузино (известен още като "Набоба" - министър-председател на Румъния между 1899-1900 и 1904-1907 г.)

Замъкът, построен в неоромански стил, е заобиколен от парк, чиито алеи ви отвеждат до пещера, каскади и фонтани и се простира на 3148 кв. м.

Снимка: iStock by Getty Images

В двореца се съхранява уникална колекция, представяща гербовете на болярските фамилии, свързани с членовете на фамилията Кантакузино. Декорациите придават на интериора въздействаща романтична атмосфера. Витражите, мраморите, конзолите, откритите боядисани тавани, дървените, каменните или кованите железни парапети, месинговите елементи, всички те представляват изящна изработка. Камините от бял камък с полихромни мозайки допълват атмосферата на дворцова резиденция.

С помощта на магията на CGI замъкът се превръща в готическа кула на екрана.

Не очаквайте страховити интериори в стил "Семейство Адамс". Някои от тях са заснети в къщата Монтеору в Букурещ, на два часа път на юг. Вместо това ще се любувате на изрисуваните тавани, аристократичната хералдика, камините от бял камък и елегантен мрамор. Има дори много елегантен ресторант -  Canta Cuisine, в който се предлагат превъзходни ястия, вдъхновени от френската кухня.