Къмпингуването е създадено, за да възстанови градският човек връзката си с природата и да се почувства свободен. И макар животът без дрехи да е част от тази свобода, нудистките къмпинги никак не са често срещано явление по света.

САЩ обаче са огромна страна, в която човек може да намери всичко, дори и специализирани къмпинги и паркове за каравани за тези, които предпочитат да се разхождат само по кожен костюм. Макар да е трудно да се определи точната им бройка, със сигурност са десетки из цялата страна - от Калифорния до Флорида и от Орегон до Аризона.

Специализираните луксозни хотелски комплекси и нудистките круизи са по-познати форми на "ваканция без дрехи". Когато става дума за живот сред природата, преживяването може да е много различно.

Какъв е етикетът в нудистките къмпинги?

Както на всички специализирани места за нудисти, и в къмпингите едно от основните правила е да се поддържа контакт с очите. Така няма опасност гостите, които за пръв път се оказват в такава среда, да плъзнат поглед към други части на тялото.

На повечето места е забранено правенето на снимки и ако някой от гостите бъде хванат в нарушение, рискува да получи доживотна забрана за посещение.

Преди да избере точното място за нудистка почивка, е добре човек да проучи особеностите на различните къмпинги. В част от тях облеклото е по желание, а в други се очаква гостите да са без дрехи през цялото време. Някои къмпинги все пак молят гостите си да носят дрехи само при "неблагоприятни атмосферни условия" и "по здравословни причини". Има и места, където ходенето без дрехи е препоръчително и "по преценка на гостите". В крайна сметка, ако някой е решил да избере точно такова място за ваканцията си, се предполага, че ще се възползва максимално от свободата, с която разполага.

В повечето нудистки къмпинги сексът на публични места е забранен с изключение на малкото места, които са специализирани за суингъри. "Пандорас Форест Ризорт" е един от тях, като предлага места за палатки и каравани, както и дървени бунгала, където посетителите могат да открият уединение сред гората. Обещанието за "чисти стаи" звучи повече от обещаващо.

Снимка: iStock by Getty Images

Разрешено за семейства, забранено за самотни мъже

Например в нудисткия къмпинг "Сайпрес Коув" във Флорида всеки нов посетител бива развеждан и запознат с нудисткия етикет на Американската асоциация за нудистка почивка (това е съвсем истинска организация). Тук могат да почиват двойки и семейства, но мястото не е достъпно за сами мъже, освен ако друг клиент не гарантира за тях или не са били клиенти преди.

Фитнес, колело и планински разходки без дрехи

Много от къмпингите за нудисти предлагат забавления и спорт, а не просто пространство за разпъване на палатка. Фитнес центрове, езда, плаване с лодки, както и специални пътеки за планински и велопреходи са част от територията им, за да могат гостите да се радвижват, без да бъдат обезпокоявани от любопитни погледи.

Тези, които се намират на крайбрежието, обикновено имат частен плаж, други са построени на територия със собствени горещи извори, почти всички имат басейни, джакузита и различни тематични партита край водата. В "Шангри Ла Ранч" организират 5-километрови бягания за спортните натури, които не искат да губят форма по време на почивката си.

Законен ли е нудизмът в САЩ?

Съединените щати са известни с особените си закони и с това, че всеки щат и окръг може да има свои правила, които не важат в съседния. Няма федерален закон, който например изрично да забранява нудизмът в националните паркове, но може да има такъв в съответния окръг. Освен това ако поведението на посетителите бъде сметнато за "обидно", това също може да доведе до техния арест по сигнал на рейнджърите на парка. Съветите в повечето американски сайтове за натуристи са при диво къмпингуване хората да се въздържат да се разхождат без дрехи, освен ако не се намират в много отдалечени зони, където е малко вероятно да бъдат забелязани.

Голотата може да бъде незаконна дори и в частна собственост според местните закони, но когато изберат нудистки къмпинг, посетителите могат да са спокойни, че всичко е законно, поне на територията на къмпинга.