Португалия се слави с красивите си плажове и макар много от тях да са известни предимно с големите си сърфистки вълни, има и закътани заливи на спокойствието, където водата е кристална, нереално синя и спокойна като тепсия.

Хубавото на Португалия е, че където и да се намирате, никога не сте твърде далеч от пясъчна ивица.

А повечето плажни ивици са всичко друго, но не и скучни - с разхвърляни по тях скали, планини за фон или виещи се стълбища, по които се слиза до морето. 

Ето някои от най-красивите плажове в Португалия, които да включите в маршрута на следващото си посещение на страната. 

Плаж Камило

Снимка: iStock by Getty Images

Целият район Алгарве е прочут с красивите си плажове, но ако има един най-блестящ скъпоценен камък в короната, това е плажът Камило.

Закътан между гигантски скали, които според слънчевата светлина си сменят нюансите в различните части на деня, това е плаж, на който на всяка крачка гледката изглежда все по-изумителна и заслужаваща си да бъде увековечена!

До плажа се стига по 200 стъпала надолу - от горния край тази "стълба към рая" изглежда безкрайна и немалко туристи прекарват повече време в снимки, отколкото в събиране на тен.

Портиньо да Арабида

Снимка: iStock by Getty Images

На около час от Лисабон, дълбоко скрит в дебрите на Национален парк Сера да Арабида, се крие малкият залив Портиньо. От три страни той е пазен от високи, покрити с гори планини, а от четвъртата ви очаква спокоен пясъчен плаж със скали, в които са се образували естествени басейни.

Тук има няколко непретенциозни заведения за хранене, обикновено можете да наемете и водни колела.

Прая де Одесейше

Снимка: iStock by Getty Images

Одесейше се намира в северната част на Алгарве и има за всекиго по нещо по широкия си пясъчен залив. В северната част на плажа малка река се влива директно в океана и с чистата си, топла и плитка вода е перфектна за семейства с малки деца. В южната част има зона за нудисти.

На плажа има и няколко добри заведения за прясна морска храна.

Плаж Бенагил

Снимка: iStock by Getty Images

Пещерата край рибарското село Бенагил е едно от онези места, които може би сте виждали на снимки в интернет и сте се чудили дали е истинско или е дело на някой фотошоп майстор. Е, истинско е, и на живо е още по-впечатляващо, отколкото на снимки, защото никой фотоапарат не може да обхване мащаба и атмосферата на пещерният плаж (или плажната пещера).

Пещерата и плажът ѝ почти нямат "слаб" сезон - от пролет до есен тук е пълно с лодки и плувци, които искат да видят с очите си природното чудо.

Коща да Капарика

Снимка: iStock by Getty Images

Коща да Капарика е 26-километрова плажна ивица, където жителите на Лисабон (на половин час с кола) често избират да потърсят прохлада в летните жеги. Тук вълните са сериозни и морето е подходящо за плуване само за опитни плувци, но от брега можете да наблюдавате триковете на сърфистите, които се носят по гребените им.

По крайбрежието има редица вървежни плажни барове, които лятно време се пръскат по шевовете.

Прая да Адрага

Снимка: iStock by Getty Images

Този плаж се намира в основата на покритите с гори хълмове на Синтра, недалеч от Лисабон. Плажът е пясъчен с разпръснати по него скали, където можете да се скриете на сянка. Океанът тук е доста бурен и пълен със сърфисти. Бонус преживяване в района е преходът през скалите, който ще ви отведе до Кабо да Рока - най-западната точка на Европа.