"Страдате от корона стрес? Изнервени сте от локдауна и вечерния час? Освободете звяра в себе си и унищожете всичко в тази стая!"

Това гласи рекламното послание на сайта на една от "стаите за разрушение" в Нидерландия.

В страната наближава втора Коледа в условия на локдаун и едва ли някой ще се учуди, че нидерландците все повече търсят начини да разредят напрежението. Тези, които не изразходват енергията си по протести срещу антиковид мерките, имат възможност да избират между необикновени (за българските стандарти) терапии.

Нидерландското информационно издание NOS съобщава, че хората, чийто бизнес се грижи за здравословното изразяване на (ковид) разочарованието, се радват на нарастващ интерес.

Така наречените "стаи за разрушение" (demolition room или rage room) се появяват около 2016 г., като най-напред стават популярни в Япония, САЩ и Канада. Бързо набират популярност и в Нидерландия, особено през последните две години.

Концепцията е проста и ефективна: срещу такса посетителите могат да разрушат, строшат, разбият и размажат всичко, налично в специална стая. Това включва порцеланови чинии и други чупливи предмети, които могат да бъдат хвърляни или унищожавани с чук или брадва.

Собственикът на една такава стая в град Бреда споделя, че има по 90 резервации на ден.

Друг собственик на стая за разрушение, Бриан Савелкоулс също споделя, че бизнесът му процъфтява от началото на пандемията. Идеята му да създаде стаята се заражда от собствената му ярост. След като прочита писмо от бившия си работодател, в което пише, че договорът му няма да бъде подновен, той захвърля през стаята кутия с бисквити. Приятелката му го изглежда шокирано и му казва: "Повече да не си направил това вкъщи!".

Затова създава безопасно място, където всеки може да разрушава, без да се тревожи от последиците.

Ефективността на стаите е видима дори с просто око. Много от посетителите идват с псувни на уста, а си тръгват с прегръдка, разказват собствениците. Някои хора дори се интересуват дали могат да се абонират за стаята.

Различен метод за освобождаване на натрупания яд предлага вокалният коуч Джули Скот. Тя събира на плажа малки групи от хора с натрупан гняв и ги учи как да го изразят без задръжки... като крещят срещу морето. "Видях последната пресконференция [относно ковид мерките] и почувствах нуждата да крещя. Предполагам, че не съм единствената".

Според професора по социална психология в Университета в Грьонинген Ари Дийкстра самото крещене или трошене не решава проблема. На първо място човек трябва да приеме проблемите, стоящи в основата на натрупания гняв. Според Дийкстра самата дейност не е ефективна сама по себе си, а е допълнена от факта, че човек попада в група. "В група се чувстват по-силни".