Тези, които посещават Нидерландия за първи път, особено без предварителна теоретична подготовка, имат няколко сфери, в които да преживеят културен шок.

Едната, разбира се, е колоезденето, което е толкова вездесъщо, че свикналият да пресича с нормално темпо велоалеята чужденец (а не на прибежки, както е най-безопасно да се прави това тук) често отнася по някоя клетва от бързащите колоездачи.

Интересно е също, че вместо познатите ни псувни, тук формата на възмущение по-често е именно клетви (но това е културен шок, запазен само за тези, които разбират нидерландски). При всички случаи най-добре се молете да не ви застига това, което ви пожелава ядосан нидерландец!

Но има един факт, който ще ви шокира от първите крачки по която и да е улица на който и да е град - нидерландците нямат пердета на прозорците! Дори и на първия етаж прозорците предлагат на зяпачите поглед към домовете, който на повечето места по света би бил сметнат за невъзпитан.

Чудите се какво вечеря този мил господин или какво гледа по телевизията? Е, тук хората очевидно нямат нищо за криене. Често первазите служат и за лавица, където гордите домакини подреждат саксийки, статуетки и други финтифлюшки, с които да радват окото на минувачите.

Снимка: iStock by Getty Images

Но защо нидерландците се наслаждават на живот, лишен от завеси и лично пространство дори в собствените си домове? Този сложен въпрос няма еднозначен отговор. Дори и да попитате самите местни, ще получите много и нямащи нищо общо помежду си отговори.

Едно от най-популярните обяснения е свързано с разпространението на калвинизма в миналото, когато хората са давали достъп до живота си, за да демонстрират, че нямат нищо за криене. Широко отворените прозорци са били буквално доказателство, че семейството не живее в излишно охолство, спазва Божиите закони и се придържа към обикновен живот.

От чисто практична гледна точка, причината изглежда много проста - в често мрачната Нидерландия един апартамент на приземен етаж не получава много светлина. А ако се добави и завеса, жилището би станало съвсем тъмно и депресивно. Освен това в по-големите градове къщите са наистина малки и покриването на прозореца със завеса засилва усещането за приклещеност и тясно пространство.

В цитирано от Си Ен Ен проучване от 2006 г. по темата за прозорците без завеси нидерландските антрополози Хиле ван дер Хорст и Янтине Месинг установяват, че феноменът по-често се наблюдава в гъсто застроени квартали - там хората са и по-склонни да украсяват первазите си с вази, статуетки и изкуствени цветя. Друга причина е желанието на живеещите да наблюдават света отвън. Връзката между света отвън и дома вътре е част от културата на откритост, с която са известни нидерландците, установяват изследователитр.

Снимка: iStock by Getty Images

В дискусия по темата в социалната мрежа Quora един нидерландец се опитва да обобщи сложните причини за лиспващите завеси така: "В нидерландската култура откритостта е високо ценена. Да дадеш на хората да надникнат в дома ти не е същото като да си придаваш вид и да се правиш на какъвто не си. По-точно е да се опише като "да се придържаме към простотата". В крайна сметка голяма част от усещането за единение в обществото идва от акцентирането върху общите неща, а не от взиране в различията. Нидерландците традиционно са много добри в това."

Друг местен допълва, че любопитството и зяпането в чуждите домове не е прието в страната и затова хората могат да си позволят да не дърпат завесите. Просто те не очакват някой да наднича вътре (но ако все пак надзърне - да, нямат нищо за криене).

Случи ли се любопитен минувач и домакин да срещнат погледите си от двете страни на прозореца обаче, в много случаи нидерландецът отвътре ще помаха на натрапника отвън. Туристите тълкуват това като гостоприемство, но за местните това е просто начин да накарат човека отвън да се почувства засрамен, без самите те да бъдат груби. Е, а някои пък помахват с добро чувство - просто защото предпочитат животът да е простичък.

Не липсват и забавни обяснения, свързани с живота в миналото. Според едно от тях много от нидерландските мъже излизали в морето, а докато ги нямало, наблюдението на техните благоверни съпруги било оставен в ръцете на съседите. Ако случайно завесите се окажели дръпнати, било ясно, че жената прави нещо нередно.

В наши дни културата на нидерландците се променя и някои хора все пак окачат завеси или поне залепват непрозачно фолио на стъклата си, особено когато прозорците им са на нивото на улицата. Но поне засега откритите прозорци сякаш са повече. И вече знаете защо.