С колело, пеша или с кола... а защо не и с влак?! Който и вариант да изберете, без съмнение ще се влюбите в Средногорието. Сгушено в полите на няколко планини, тази част от България ще разтупти сърцето на всеки.

Средногорието е събрало интересни древни, архитектурни, културни и исторически забележителности, които впечатляват със своята история. За да ги направи по-видими и да привлече повече туристи в региона, Аурубис България, най-голямата компания у нас, чиито производствени мощности са разположена между градовете Пирдоп и Златица, поде инициативата, наречена "Красивото Средногорие". Целта на този проект е да покаже и популяризира региона. От древни неолитни селища през красиви християнски храмове и шедьоври на архитектурата и строителството, Средногорието предлага разнообразие от забележителности, които да донесат незабравими преживявания в почивните дни.

Красивото Средногорие

Снимка: Аурубис България

Любителите на влаковете могат да се насладят на пътуване по Подбалканската железопътна линия, която минава през най-високия железопътен арков мост на Балканите, извисяващ се на 30 м над река Буновска. Това съоръжение е и популярна дестинация за бънджи скокове. В близкото село Чавдар посетителите могат да разгледат археологическия комплекс "Тополница", пресъздаващ живота и бита на първите хора установили се по тези земи преди хиляди години.

Железопътният арков мост над с. Буново

Снимка: Константин Карагьозов

Регионът може да се похвали и с редица красиви и древни християнски храмове и манастири. Еленската базилика, издигаща се над Пирдоп, е сред най-вълнуващите. Построена в края на V век на мястото на тракийско светилище, тази раннохристиянска базилика представлява руини на укрепен манастирски комплекс. Тя е единствената по рода си на Балканския полуостров, съчетавайки внушителна архитектура с историческа стойност. Разположена в близост е Еленският манастир "Св. Пророк Илия", който, въпреки че днес е само руини, носи своята значимост като културно и книжовно средище на българите до XVII век. Други важни храмове включват църквата "Въведение Богородично" в село Смолско, обявена за паметник на културата през 1859 година, и църквата "Свети Димитър" в село Мирково, построена през 1834 година. Тези сгради също са съхранени като важни свидетелства на миналото и културното богатство на региона.

Еленска базилика

Снимка: Светлана Кирилова

Къщата-музей на Елин Пелин в село Байлово е исторически паметник на културата от национално значение в България. Тя е архитектурен образец за типичните къщи в района от втората половина на XIX век и е изцяло реставрирана през 1977 година по повод 100-годишнината от рождението на писателя.

Къщата на Елин Пелин, с. Байлово

Снимка: Аурубис България

Часовниковата кула в Златица, построена през 1777 година, е друг значим символ на региона. Златица е известна още като "Градът на дядовата ръкавичка" по едноименната приказка на Елин Пелин. Точно така се нарича и един от градските паркове, облагороден с подкрепата на Аурубис България в партньорство с общината.

Тази година паркът отново ще посрещне любители колоездачи от цялата страна, включили се в ежегодния "Аурубис Велопоход Средногорие", организиран за седми път от "Аурубис България" АД и спортните клубове "Бегач" и "Колоездач". Събитието е част от инициативите на медодобивния завод - "Красивото Средногорие" и "Спорт за прогрес".

Аурубис Велопоход Средногорие

Снимка: Аурубис България / Бегач

Двата проекта са включени в мащабната инвестиционна програма на Аурубис България "Инвестиции за прогрес" 2027, която бе официално обявена по-рано тази година. Целта на инициативите "Красивото Средногорие" и "Спорт за прогрес" е да развият и популяризират Средногорието като туристическа дестинация. Чрез подкрепата на културни, исторически и спортни проекти, компанията не само стимулира местната икономика, но и създава условия за по-добър и здравословен начин на живот в региона.

Аурубис Велопоход Средногорие

Снимка: Аурубис България / Бегач

Велопоходът, който преминава през почти целия регион, няма състезателен характер. В него се включат, както вече утвърдени колоездачи, така и начинаещи, дори цели семейства, които искат да се насладят на прекрасни гледки и исторически забележителности. Стартът му по традиция е от центъра на Горна Малина, трасето преминава по живописните пътища на Средногорието, за да завърши в парк "Дядовата ръкавичка", Златица.

Инициативата "Красивото Средногорие" на "Аурубис България" разкрива история, архитектура и традиции. Независимо дали пътувате с автомобил, влак или велосипед - не пропускайте да посетите района.


Съдържание на Аурубис България.