Траките са оставили много следи от своите култове из цялата страна. Едни от най-популярните са тези в Родопите (гробници, трапецовидни скални ниши, пещери-утроби) и в Долината на тракийските царе край Казанлък, където можете да видите няколко пищни гробници.

Ако искате да внесете малко тракийска мистика в морската си ваканция, вариантите не са толкова много, но има едно място, което е впечатляващо, тайнствено и леснодостъпно - Бегликташ край Приморско (среща се и като Беглик Таш).

Функциите на Бегликташ са били многобройни - съвместявал е работа като светилище, календар, часовник и обсерватория. Смята се, че след изграждането на първоначалния кръг от камъни на поляната, около мястото се е оформил свещен комплекс с храм, жертвеници, олтари. Проучванията показват, че светилището е изградено около 1300 години преди Христа и е използвано до 5-и век след Христа.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

При входа на Бегликташ има табела с карта, която обяснява къде какво ще видите, но на самите скали ще ви е нужно малко въображение, за да си представите какво се е случвало.

На главният олтар (трон) вероятно е седял върховният жрец. От него тръгват изсечени в скалата улеи и кръстосващи се линии.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

До него е така нареченото Брачно ложе, оградено с два камъка. Ясно се виждат изсечените в скалите две вани, свързани с улей - това е характерният за траките начин за поднасяне на дарове към боговете. Във ваните изливали свещени течности (вино, зехтин, мляко), които по улеите изтичали към земята, или поднасяли дарове на божествата си.

Ще видите и двете "божествени стъпки", изсечени на върха на най-високия менхир (изправен заоблен камък) и на скалната тераса отсреща - смята се, че с тях е било маркирано най-свещеното пространство на светилището, което е било достъпно само за посветените.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Ако дойдете на Бегликташ в дните на лятното или зимното слънцестоене или пък на равноденствията, ще видите как през изсечените в скалата календарни дупки точно преминава слънчев лъч.

В слънчев ден можете да видите и слънчевия часовник, който разделя деня на 6 части. Сянката, която пада от главния олтар (огромният извит камък) върху съседните шест камъка, е "стрелката" на този древен часовник.

Минете и през Свещената пещера, където символично Богинята Майка е раждала сина си, Бога Слънце.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Как да стигнете до Бегликташ

Бегликташ се намира на 3 км от град Приморско, на възвишение над Маслен нос. Още с влизането в Приморско трябва да завиете вляво от аквапарка по път, който ще ви изведе в гориста местност (около 4 км). До входа на светилището има паркинг, където можете да оставите колата (през лятото има доста посетители). След 500-600 м през сенчеста гора ще стигнете и до самите скали.

От юли до септември има символична входна такса - 2 лева за възрастни и 1 лев за пенсионери и учащи над 7 години. През останалото време достъпът до светилището е свободен.