Германия се връща към нормалността. Магазините и ресторантите вече са отворени, но се изисква негативен тест за коронавирус или сертификат за ваксинация. Български журналисти, отразяващи конференцията на европейските социалисти в Берлин в края на миналата седмица, станаха свидетели на разхлабените мерки в Германия, но и на новите изисквания за достъп до услуги и търговски обекти.

На входа на магазини и ресторанти са поставени QR-кодове, които клиентите сканират и така си осигуряват бърз достъп до мобилно приложение или сайт за регистрация на негативен тест или на сертификат за ваксинация. Посетителите са задължени да посочат час на влизане и на излизане от обекта. Приложението се нарича luca app и в него може да бъде съхранен резултат от негативен тест, което улеснява посещението на ресторанти и магазини.

На много места в германската столица има центрове за тестване за коронавирус. В тях бързите тестове за берлинчани са безплатни, а PCR тестът струва около 50 евро - съизмерим с цената в България.

За заведенията само с маси на открито няма такива изисквания, както и ако влезеш да си купиш храна или напитка (takeaway), която не консумираш на място. За да ползваш обаче тоалетна, в някои заведения в Берлин изискват отрицателен тест, не по-стар от 24 часа. За сравнение, за пътуване със самолет е необходим негативен тест, направен в последните 72 часа.

При посещение на туристически обекти, като например катедралата на Берлин, също се изисква регистрация на влизане и се плаща само с банкови карти. Не се допускат туристи до купола на катедралата, докъдето водят 270 стъпала и се открива 360-градусова гледка.

Няма ги и "войниците" на мястото на някогашния пропускателен пункт Checkpoint Charlie, напомнящ за Студената война и за разделения Берлин. Преди пандемията тези мъже, облечени във военни униформи, бяха атракция за туристите, които си правеха снимки с тях.

За туристическите корабчета с места на открито няма допълнителни изисквания. Разходката струва 12 евро и предоставя едночасова обиколка с екскурзоводска беседа на английски и немски език. Началната и крайната спирка е берлинската катедрала. Докато забележителностите минават покрай тях, туристите научават, че местните наричат Бундестага - Къщата на маймуните, сградата за пресконференции до парламента - Къщата на приказките, както и че Бундестагът има детска градина, в която се обучават само седем деца, а новия мост от тръби в Берлин струва 17 милиона евро.

На някои булеварди, където минава основният поток от туристи, е указано, че носенето на маски е задължително. В обществения транспорт и в магазините има изискване за маска стандарт FFP2 или KN95. В затворени обществени места, както и на оживени улици и площади се носи медицинска или FFP2 маска. Тези изисквания важат и за ваксинирани и преболедували, показва справка на сайта на българското Министерство на външните работи за националните мерки в Германия. При спадане на заболеваемостта са възможни различия в мерките в отделните федерални провинции.

За фризьорски и козметични услуги също се изисква негативен тест и FFP2 маска. Личните контакти са ограничени до не повече от петима души от две домакинства, като не се броят деца на възраст до 14 години, както и ваксинираните и преболедувалите.

От една страна, масовото тестване в Берлин и темпът на ваксинация дават спокойствие на хората за тяхната безопасност при посещение на магазини, ресторанти и други обществени места, но от друга страна, тези ограничения напомнят на нещо като антиутопия и предизвикват притеснения за личната свобода, както и за възможно следене и контрол.