В центъра на 121-метрова скала в Южна Словения се издига замъкът Предяма - крепост, вградена в планински склон над сложна система от подземни пещери. Всъщност това е най-големият пещерен замък в света, който съществува вече повече от 800 години.

Днес той е изключително популярна туристическа атракция, където хора от цял свят могат да се запознаят с историята на замъка, да се разходят по коридорите му и да разгледат обширната пещерна система на Постойна, в която е построен замъкът. И макар самият той да е приказно чудо, историята му е също толкова изумителна и необичайна. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Историята на замъка Предяма

Въпреки че сведенията за неповторимия замък Предяма датират от 1202 г., най-известният му исторически обитател е рицарят от XV в. Еразъм Люгер, известен още като Еразъм Люгерски.

Според Lonely Planet Люгер, подобно на Робин Худ, е легендарен разбойник, който краде от богатите и дава на бедните. Когато в края на 1400 г. Австрия и Унгария започват война, се твърди, че Люгер решил да постъпи хитро и да не се намесва директно, но все пак показал на какво е способен.

След дуел срещу императорския маршал на австрийския хабсбургски двор, граф Папенхайм, Еразъм избягал в замъка Предяма, където очаквал неизбежното австрийско отмъщение.

Междувременно обаче продължил да върши делата си на Робин Худ, като се измъквал от замъка през таен проход, свързващ замъка с пещери. Австрийците идват през 1484 г. и се опитват да обсадят замъка, но без успех.

Според легендата крепостта била непробиваема, а Еразъм се изправил пред обсаждащата армия и дори се подиграл, обсипвайки войниците с пресни череши от близката долина.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

За нещастие на Еразъм, една година и един ден след началото на нападението на австрийската армия, верният му слуга го предава.

Кончината му според мита е нелепа - той е убит, докато бил в тоалетната, но този факт по никакъв начин не е осквернил героичния му образ. Еразъм е погребан в гробището на близката църква, където и до днес има липа.

Разбира се, част от привлекателността на замъка е именно в неговата пещерна система, в която през годините са издълбани стълби и парапети, за да бъде по-безопасна за преминаване.

Съвременният замък Предяма, макар и структурно да е същият като по времето на Еразъм, има съвсем различно предназначение.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Посетителите, които разглеждат замъка, сега влизат по подвижен мост в съдебната зала, като достъпът до всички коридори и стаи на замъка е отворен. Навремето обаче повечето не са стигали до историческата зала, а тези, които са го правили, вероятно са имали лош късмет.

Дебела дървена врата в съдебната зала осигурява достъп до камерата за мъчения. Макар че през последните години от славната си история  замъкът да не е бил обсаждан, дебелите почти метър и половина стени свидетелстват за неговата здравина. Бившите казарми вътре са превърнати в оръжейна и музей.

На третия етаж на замъка се намира открита тераса, от която посетителите могат да наблюдават долината и селото. Има и "дупки за убийства", примки за оръжия и прорези за стрели, както и други, които са били използвани за изливане на врящо масло или разтопена смола върху обсаждащите.

Като се има предвид дългата, легендарна история на замъка и завладяващата му конструкция, лесно е да се разбере защо Предяма е вдъхновил Джордж Р. Р. Мартин да включи подобна структура във Вестерос в "Игра на тронове", след като е посетил Предяма през юни 2011 г.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos